DA LI STE ČULI ZA DAN RUŽIČASTIH MAJICA? Ova akcija obeležava se U SRBIJI I SVETU i nosi veoma snažnu PORUKU!
Ružičaste majice, Foto: Printscreen/RTS

međunarodni dan

DA LI STE ČULI ZA DAN RUŽIČASTIH MAJICA? Ova akcija obeležava se U SRBIJI I SVETU i nosi veoma snažnu PORUKU!

Dan rozih majica obeležavaju školske i vaspitne ustanove, a ni Srbija nije izuzetak

Objavljeno:

Dan ružičastih majica, poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obležava se svake poslednje srede u februaru, širom sveta. Ove godine će to biti 28. februara.

Obeležavaju ga školske i vaspitne ustanove, a ni Srbija nije izuzetak. Mnoge škole u Srbiji najavile su akciju i pozvale učenike da nose ružičaste majice šaljući snažnu poruku - ne želimo nasilje.

Borba protiv vršnjačkog nasilja
Borba protiv vršnjačkog nasiljafoto: Profimedia

Kako je sve počelo?

Sve je počelo u Kanadi, 2007. godine, kada je jedan dečak u školu došao u roze majici zbog čega je bio na meti ismejavanja vršnjaka. Dečak se osetio posramljeno i odbačeno što je dva učenika viših razreda inspirisalo da stanu na put vršnjačkom nasilju jednom zanimljivom akcijom.

Sutradan su i sami došli obučeni u roze, ali osim toga, u školu su doneli roze majice i delili ih drugim mladićima po školi. Ubrzo je cela škola bila preplavljena decom u ružičastim majicama.

Jedan od momaka koji je pokrenuo ovu inicijativu rekao je: „Trebalo je da vidite dečaka koji je bio ismevan, kada nas je video! Olakšanje mu se videlo na licu. Izgledao je kao da mu je veliki teret skinut sa leđa!“ Ovaj momak je i dodao da se vršnjačko nasilje dešava često, ali da se retko staje na stranu žrtve. Uglavnom sva deca biraju stranu „jačeg“ i to ne zato što ga podržavaju, već iz straha da i sami ne postanu žrtve.

Bonus video:

00:23

Vršnjačko nasilje u Sremskoj Mitrovici

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.