SUTRA SLAVIMO VLASOVDAN: Ako vam se nekad u životu OVO DESILO, na ovaj praznik obavezno zapalite sveću u crkvi!
Vlasovdan, Foto: Vikipedija / Javno vlasništvo

praznik

SUTRA SLAVIMO VLASOVDAN: Ako vam se nekad u životu OVO DESILO, na ovaj praznik obavezno zapalite sveću u crkvi!

Na praznik Vlasovdan slavimo i posebnu pažnju pridajemo životinjama

Objavljeno:

Sutra je Vlasovdan, dan kada slavimo Svetog Vlasija , episkopa iz 3-eg veka.

Sveti Vlasije rodom je iz oblasti kapadokijske, a kako je bio bogojažljiv i krotak od ranog detinjstva, zbog svojih vrlina je izabran za episkopa grada Sevastije. U njegovo vreme hrišćane su teško gonili, te je on bio veliko duhovno i moralno svetilo u tom neznabožačkom gradu.Vlasije je hrabrio i posećivao mučenike Hristove u tamnicama.

Međutim kada je grad potpuno ostao bez hrišćana, neki su izgubili živote, a drugi pobegli, starac Vlasije se povuče u divljinu na planini Argeos. Veruje se da su mu divlje zveri prilazile i ponašale se pitomo dok ih je on milovao.

Ali nedugo potom mučitelji su ga pronašli i poterali na sud. Usput svetitelj isceli jednoga dečaka kome je zastala kost u grlu i silom molitve svoje oslobodi domaće životinje zarobljene od strane divljači.

Bez obzira na to, mračne sudije su ga najpre mučile a zatim i pogubile zajedno sa sedam žena i dva deteta. Nastradao je i ujedno se proslavio kao svetac 316. godine.

Narod se moli svetom Vlasiju za napredak domaće stoke i za zaštitu od zveri. Na zapadu mu se mole još i protiv gušobolje.

Za ljude koji se dobro slažu sa životinjama, koji ih vole i koje životinje vole, kaže se da ih je Sveti Vlasije blagoslovio i tome naučio. Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija. Zato na ovaj dan treba da odete u crkvu i u njegovu čast zapalite sveću.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Na dan Svetog Vlasija seljaci ne uprežu stoku niti sa životinjama bilo šta rade kako ne bi uvredili svetitelja. Priređuje se veliko slavlje u čast Vlasovdana, a životinjama se daju dodatne porcije hrane kako bi i one uživale.

Bonus video:

04:25

ZAPOČNI MOLITVU ZAHVALNOŠĆU, A NE ONIM ŠTO TI NEDOSTAJE Vladika Petar o molitvi: Vapaj čoveka u problemu svodi se na TRI POTREBE

(Espreso / Stil / Milica Krajnović / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.