"JEZIK JE HRANITELJ NARODA": Danas je Međunarodni dan MATERNJEG JEZIKA, a evo KAKO je USTANOVLJEN!
Ćirilica / ilustracija, Foto: Profimedia

Međunarodni dan maternjeg jezika

"JEZIK JE HRANITELJ NARODA": Danas je Međunarodni dan MATERNJEG JEZIKA, a evo KAKO je USTANOVLJEN!

Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svesti o vlastitom identitetu

Objavljeno:

Danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika koji je 1999. godine proglasio UNESCO.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika.

Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša (bivšeg Istočnog Pakistana). U toj državi 21. februara 1952. održani su protesti u organizaciji Pokreta za bengalski jezik.

Međunarodni dan maternjeg jezika redovno obeležavaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.

Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumevanja.

Devojčica uči ćirilicu / ilustracija
Devojčica uči ćirilicu / ilustracijafoto: Profimedia

Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svesti o vlastitom identitetu.

U svetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. veka više od polovine, čak i do dve trećine će odumreti.

Vuk Stefanović Karadžić o maternjem jeziku zapisao je sledeće: "Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada."

Vuk Karadžić
Vuk Karadžićfoto: Profimedia

Istorija

Kako navodi Vikipedija, na javnom mitingu 21. marta 1948. Mohammed Ali Jinnah, generalni guverner Pakistana, proglasio je urdu jedinim zvaničnim jezikom Zapadnog i Istočnog Pakistana. Narod Istočnog Pakistana (današnjeg Bangladeša), čiji je maternji jezik bengalski, počeo je protestovati protiv te odluke.

Studenti su odlučili održati proteste 21. februara 1952. kako bi pozvali da se celi Istočni Pakistan pobuni. Međutim, vlada se dan ranije pozvala na Član 144. Iako su studenti odlučili protestovati, ali pritom ne kršiti Član 144, policija je otvorila vatru i ubila nekoliko njih, a ranila stotine.

Bonus video:

04:12

MATERNJI JEZIK - TEŽI OD STRANOG? Milica Rabrenović za Kurir TV o tome Zašto je maturantima SRPSKI JEZIK NAJSLABIJA TAČKA?

(Espreso / Vikipedija / Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.