VATIKANSKI ARHIV: Koje tajne skriva papska država?
Foto: Promo

KURIR TV

VATIKANSKI ARHIV: Koje tajne skriva papska država?

Papa Franja naredio je da se dokumenti njegovog pontifikata otvore pre roka, 2020. godine, kako bi naučnici konačno mogli da imaju punu sliku o papstvu

Objavljeno:

Vatikan poslednjih godina pokušava da odbaci ideju da su čuvene tajne o papskoj zemlji i njihovi arhivi tajni što sužava prostor za brojne teorije zavere. Tako je Vatikan otvorio naučnicima dosije kontroverznog pape Pija XII iz II svetskog rata i sklonio zvanično ime tajna“ iz imena arhive pa ga preimenovao u „Vatikanski apostolski arhiv“ odlukom pape Franje 2019.godine.

Papa Franja naredio je da se dokumenti njegovog pontifikata otvore pre roka, 2020. godine, kako bi naučnici konačno mogli da imaju punu sliku o papstvu. Nadbiskup Serđo Pagano, prvi put javno saopštava neke od tajni koje je otkrio za 45 godina koliko je radio u jednom od najvažnijih i najneobičijih svetskih skladišta dokumenata. U intervjuu pod naslovom "Secretum", koji je objavio Asosijejšed pres, Pagano otkriva neke nepoznate i manje poznate detalje iza zavese dobro poznatih saga Svete Stolice i diplomatskih odnosa sa svetom u proteklih 12 vekova. Pagano otkriva neke od nepoznatih i manje poznatih i detalja iza zavese dobro poznatih saga Svete Stolice i njenih odnosa sa spoljnim svetom proteklih 12 vekova.

U poslednje vreme, naučnici su hrlili u arhiv da pročitaju dokumente pontifikata pape Pija XII, pape koji je kritikovan da nije dovoljno govorio o Holokaustu. Osim dobro poznatih priča o vatikanskim intrigama, Pagano otkriva i neke novine, uključujući poreklo važnog finansijskog odnosa između američke crkve i Vatikana koji se nastavlja i danas i datira još od konklave 1922. godine. Pagano otkriva i dugo skrivane tajne pape Benedikta XV i pape Klementa VII.

Šta piše u originalnom pismu britanskih plemića iz 1530. godine?

Koji papa je bio troškadžija a koji je tajio porez?

Kako su neke tajne sakrivene od Napolena kada je zaplenio arhiv?

Gosti Usijanja:

Dragoljub Kojčić - politički filozof

Ivan Miletić - stručnjak za odbranu i bezbednost

Aleksandar Gajić - istoričar

Urednik i voditelj: Jelena Pejović

INSERTER:

VATIKANSKI ARHIV: Koje tajne skriva papska država?

(Espreso/ Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.