ŠTA SE KRIJE IZA NAVALJNOVE SMRTI? Sumnja se na OVAJ SINDROM, lekari o misterioznoj smrti Putinovog neprijatelja
Aleksej Navaljni, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

misterija

ŠTA SE KRIJE IZA NAVALJNOVE SMRTI? Sumnja se na OVAJ SINDROM, lekari o misterioznoj smrti Putinovog neprijatelja

Srpski lekari izneli mišljenje da je Aleksej Navaljni umro od retkog sindroma

Objavljeno:

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u petak, prema tvrdnjama ruskih vlasti, od Sindroma iznenadne smrti u 48. godini. Šta zapravo znači sindrom iznenadne smrti i kako se on povezuje sa slučajem Navaljnija, objasnili su dr Miljana Balević, kardiolog Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i toksikolog dr Radomir Kovačević.

Sindrom iznenadne smrti nastupa iznenadno i ne nasilno, često kao posledica srčanih problema. Simptomi uključuju vrtoglavicu, nesvesticu, bolove u grudima i gušenje, a mogu se javiti momentalno ili unutar sat vremena od pojave simptoma. Najčešće uzroci su arterosklerotske promene na krvnim sudovima, ali mogu biti i psihički poremećaji ili fizička preopterećenja - objašnjava dr Balević.

Kada je reč o slučaju Navaljnija, dodaje:

- Moguće je da je srčana smrt bila iznenadna i uzrokovana poremećajem ritma, poput fibrilacija ventrikula. Te situacije mogu biti brze i nastupiti bez prethodnih simptoma - dodala je.

Obdukcija i toksikologija ključna

Na pitanje da li su klimatski uslovi mogli uticati na njegovo zdravlje, s obzirom na to da se nalazio na Arktiku u zatvoru, dr Balević napominje:

Adaptacija organizma je ključna. Iako ekstremni uslovi mogu biti izazovni, sami klimatski faktori ne bi trebalo da budu smrtonosni ukoliko postoji odgovarajuća adaptacija - kaže dr Balević i objašnjava zbog čega dolazi do pojave modrica na telu nakon naprasne smrti:

Aleksej Navaljni
foto: EPA-EFE/YEVGENY FELDMAN

- Grčenje mišića tokom naprasne smrti može ostaviti modrice, ali obdukcija je ključna kako bi se utvrdili tačni uzroci - zaključila je dr Belević u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

Dr. Radomir Kovačević naglašava važnost toksikologije u rasvetljavanju slučajeva naprasne smrti, posebno kada su u pitanju javne ličnosti.

- Mora se uzeti u obzir krivično-pravni, medicinski i toksikološki aspekt. Kada je reč o ljudima sa javnim pedigreom, kao što je ovaj slučaj, neizbežan je i politički aspekt. Postoji mnogo nejasnoća i misterija oko ovog slučaja, posebno zbog nedostatka dozvole porodici za pristup informacijama. Važno je da se utvrdi identitet i da li je smrt zaista nastupila, a ako jeste, kako je do nje došlo. U toksikologiji, u opštoj medicini, neophodno je sagledati okolnosti slučaja, posebno ako je osoba bila zatvorena - istakao je dr. Kovačević i objašnjava da li je moguće odlaganjem obdukcije prikriti trovanje, ukoliko je do njega došlo:

Kada organizam izađe iz fiziološke ravnoteže, svi procesi se zaustavljaju. Smrt se ne događa dok srce ne prestane da radi, jer je apsolutna distribucija krvi do svake ćelije ključna, što čini nemogućim da se to dogodi. Metabolizam prestaje sa razgradnjom i stvaranje intermedijata, koji kada se oslobode, mogu da budu apsolutni dokaz. Toksikološka analiza može pružiti apsolutne dokaze o uzrocima smrti, bilo da je reč o ekološkim otrovima ili lekovima. - objasnio je dr. Kovačević gostujući na K1 i naglasio da bez obdukcije nije moguće doneti konačne zaključke.

Bonus video:

00:31

OGLASIO SE ZVANIČNIK KREMLJA! Peskov: Nemamo informaciju od čega je umro Navaljni

(Espreso/Blic/Marija lekić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.