MLADI KIKINĐANIN OSVOJIO PRVO MESTO U FIZICI: Pobedio je 150 najboljih mladih naučnika, SVAKA ČAST ANDREJ!
Andrej Popović, Foto: pPrintscreen/RTS

SKIDAMO KAPU!

MLADI KIKINĐANIN OSVOJIO PRVO MESTO U FIZICI: Pobedio je 150 najboljih mladih naučnika, SVAKA ČAST ANDREJ!

Andrej Popović iz Kikinde je osvijo prvo mesto na takmičenju u fizici, on je dika i ponos Srbije!

Objavljeno:

Gimnazijalac iz Kikinde, Andrej Popović (17) je prvak sveta u fizici među mladim naučnicima. Vremena, kaže, ima dovoljno za sport, druženje i devojku, ali deo svakog dana su i eksponencijalne jednačine, integrali i kosmologija.

Andrej je najbolji mladi fizičar na svetu i osvajač zlatne medalje na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike održanoj u Indoneziji. Među 150 mladih naučnika, imao je 92 poena od maksimalnih 100. U Kikindu se nedavno vratio iz Instituta za nuklearna istraživanja CERN.

Sve je počelo kada sam se kao mali jako zainteresovao za astronomiju i čitanjem tih enciklopedija sam uspeo da razvijem to interesovanje, a kasnije u školi u radu sa mentorkom i sa nastavnicima u osnovnoj i srednjoj školi sam razvio za ostale oblasti fizike veliku ljubav. Mogu da kažem da sam dosta uznapredovao u odnosu na vreme iz osnovne škole i dokaz su moje nagrade sa međunarodnih takmičenja i to što sam bio u delegacija Srbije za posetu CERN-u. Nekako mi to dođe prirodno i uspem ja lako da ponovim, da razumem koncepte, ja to smatram talentom, ali naravno dosta truda je uloženo u to - navodi Andrej za RTS, a dodaje da voli da igra basket i šah.

- Volim da vreme provodim sa prijateljima. Ne može se igrati basket sam, ne može se igrati šah sam i naravno socijalni deo te priče je izuzetno jako važan - ističe Andrej.

Ovog mladon naučnika zanimaju kvantna mehanika, nuklearna i astrofizika. Njegove afinitete roditelji i nastavnici uočili su od ranog detinjstva. I već sedam godina je član Regionalnog centra za talente "Nikola Tesla" u Beogradu.

Prvo sam bio teoretičar, ali sada sve više što sam gledao u CERN-u te velike mešine i kako hiljade i hiljade ljudi radi na njima, nekako mi se svideo i taj eksperimentalni deo fizike i dvoumim se i dalje da li ću preći na eksperimentalnu ili ću ostati na teorističkoj fizici - kaže Andrej.

Sebe u budućnosti vidi na nekom naučnom institutu, ali ne može da kaže iz koje oblasti fizike. Trenutno, kaže, voleo bi da to bude astrofizika ili kvantna mehanika.

Kao i svi tinejdžeri Andrej voli izlaske i društvo. Trenirao je aikido, privlači ga atletika, no sada je nauka u prvom planu.

Imam devojku i ne sputava me uopšte. Štaviše, i podržava me - dodaje.

Trenutno primarni cilj mu je Prirodno-matematički fakultet, smer za astrofiziku, a nastavak školovanja će verovatno biti na nekom Univerzitetu u inostranstvu, jer se nudi niz mogućnosti.

Andrej kaže da će nakon toga Kikinda i Srbija ipak uvek biti na prvom mestu.

Bonus video:

04:21

Nauka i tehnologija doprinose otkriću na arheološkom nalazištu Sansingdui

(Espreso/RTS/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.