SERIJA SABLJA: Politički triler ili nešto više od toga?
Sablja, Foto: PrintscreenYoutube/RTS

Nova serija

SERIJA SABLJA: Politički triler ili nešto više od toga?

Kreće serija Sablja, šta možemo da očekujemo?

Objavljeno: 13:10h

Ubistvo koje je uzburkalo Srbiju, ujedno je i glavna tema nove serije Radio-televizije Srbije pod nazivom "Sablja". Ovaj politički triler od osam epizoda bavi se ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine.

Režiseri i scenaristi serije Goran Stanković i Vladimir Tagić (dvojac zaslužan za seriju "Jutro će promeniti sve") daju presek političke i društvene situacije u zemlji, a nakon premijernog prikazivanja prve epizode serije obratili su se medijima na konferenciji za štampu.

O kultu ličnosti Zorana Đinđića i mogućim reakcijama publike Vladimir Tagić je izjavio:

Zoran Đinđić je s jedne strane satanizovan ili dizan u nebesa od druge grupe ljudi i to je prosto tako. I ja mislim da će nekako slično biti percepcija naše serije u smislu da će ljudi, na žalost, uglavnom reagovati tako što će posmatrati tu seriju kroz svoju prizmu i kroz svoje neku vizuru kako oni vide te događaje i onda odlučivati da li im se serija dopada ili ne na osnovu toga koliko se ona uklopa sa njihovim viđenim stvarima.

Ekipa serije Sablja
foto: Stefan Stojanović/Mondo

O temeljnom radu iza serije govori i činjenica da je ideja za seriju nastala pre 5 godina.

- Počeli smo ovo da radimo 2019. godine. Razgovarali smo sa svedocima. Onda smo odlučili da imamo svoj pogled i da trebaju u centru pažnje da budu fiktivni junaci. Mi smo tada imali 18 godina kad je ubijen Đinđić. Glavni lik je morao da bude on - nastavio je drugi autor, Goran Stanković.

Zorana Đinđića glumi Dragan Mićanović, koji nije krio oduševljenje nakon premijernog prikazivanja serije. Pored nekih stvarnih likova (Legiju glumi Sergej Trifunović, Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković) postoji i mnoštvo fiktivnih likova baziranih na stvarnim ličnostima tog vremena.

Šta možemo da očekujemo od serije?

Nakon gledanja prve epizode serije, važno je razumeti intenciju režisera. Kao što je već rečeno, serija nije verodostojni dokumentarac događaja, već umetnička interpretacija stvarnih događaja, a neke scene su plod mašte i umetničke slobode autora, zasnovane na pretpostavkama i ne predstavljaju objektivnu istinu.

Čak i sam izgled Zorana Đinđića nije direktna kopija onoga kako je izgledao, već Dragan Mićanović, sa sličnom frizurom, gestikulacijom, mimikom i govorom pokušava da oslika dramskog lika. Dragan Mićanović je izjavio kako mu nije bio cilj da imitira ili karikira lik premijera, već da ga dočara specifičnim govorom i energijom kojom je plenio.

Radnja serije prati i novinarku Danicu koja želi da istraži šta se stvarno krije iza atentata, a ovom potragom dolazi do najdubljih problema unutar države, ali i mladog kriminalca koji se upliće u organizaciju koja je odgovorna za ovaj atentat.

Kao što su autori izjavili, moguć problem sa ovom serijom može predstavljati lično mišljenje o Zoranu Đinđiću i periodu u kome je živeo. Zoran Đinđić je verovatno jedna od najvećih ličnosti novije istorije naše zemlje, a ovaj događaj je nešto što je obeležilo ceo jedan period.

Ne postoji dovoljna vremenska distanca (u odnosu na gledaoce), a mnogi potencijalni gledaoci su i bili "deo" ovog vremena, pa će njihovo lično tumačenje i pamćenje događaja uticati i na njihovu percepciju serije. Upravo te subjektivne interpretacije likova i događaja će i uticati na mišljenje o seriji.

Iako sam početak serije obećava, a maestralni Dragan Mićanović "pleni" kao premijer Srbije, neophodno je pogledati seriju u celosti, kako bismo razumeli likove, njihove motivacije, ali i samu seriju.

Iz prve epizode možemo da naslutimo da ovo nije samo politički triler, već i priča o međuljudskim odnosima, želji za dokazivanjem, tragičnim sudbinama i tome kako je ovaj događaj promenio srpsko društvo.

Odloženo prikazivanje

Nažalost, iako je prvobitno prikazivanje planirano za 24. februar, gledaoci će morati još malo da se strpe, jer, kako je RTS naveo ovaj politički triler o atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića, izazvao veliko interesovanje evropskih televizijskih kuća, kao i svetskih filmskih distributera.

„Uz zainteresovanost evropskih Javnih servisa za emitovanje serije – stigao je još jedan poziv koji sanjaju filmski autori širom sveta. Jedan od najprestižnijih festivala filmskih i serijskih sadržaja razmatra mogućnost da „Sablju“ i priču koja je te 2003. godine potresla Srbiju, ali i čitavu svetsku javnost, uvrsti u svoj program“, saopštio je RTS.

„Zato, poštujući pravila evropske i svetske filmske industrije, a u cilju promocije domaće kinematografije u svetu, serija ‘Sablja’ će na RTS-u biće emitovana u novom terminu o čemu ćemo blagovremeno obavestiti gledaoce“, naveo je RTS u saopštenju, bez navođenja o kojem se festivalu i evropskim servisima radi.

Bonus video:

00:31

JAČA OD SUDBINE

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.