ONI KOJI KONKURIŠU ZA UPIS NA VOJNU AKADEMIJU MORAJU DA POLAŽU 4 TESTA: Evo šta ih sve čeka
Vojska Srbije, Foto: VOJSKA SRBIJE

MINISTARSTVO ODBRANE

ONI KOJI KONKURIŠU ZA UPIS NA VOJNU AKADEMIJU MORAJU DA POLAŽU 4 TESTA: Evo šta ih sve čeka

Na sajtu Vojne Akademije, Ministarstva odbrane kao i vojnih škola mogu se naći informacije o prijemu na Vojnu akademiju

Objavljeno:

Ministarstvo odbrane je od 15. februara raspisalo konkurs za upis učenika i kadeta u vojne škole u školsku 2024/2025. godinu. O tome koje testove će oni koji konkurišu morati da polažu i koje su prednosti školovanja na Vojnoj akademiji, za RTS su govorili načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević, kao i kadeti Irena Koturović i Saša Šušnjar.

Vojna akademija je jedina obrazovna ustanova te vrste koja školuje oficire u Srbiji i baštini tradiciju staru 175 godina.

“Sve vreme svog postojanja Vojna Akademija se menjala, reorganizovala i uvek bila spremna da odgovori svim onim zahtevima koje je pred nju postavljala njena vojska i njena država. Ali njena misija je uvek bila ista, a to je da obezbedi dovoljan broj visoko obrazovnih, kompetentnih, stručnih, moralno čvrstih, fizički jakih budućih oficira koji su spremni da odgovore svim zadacima koji se pred njih postave“, rekao je načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević.

Na sajtu Vojne Akademije, Ministarstva odbrane kao i vojnih škola mogu se naći informacije o prijemu na Vojnu akademiju.

Ministarstvo odbrane
Ministarstvo odbranefoto: Ministarstvo odbrane

Svi kandidati moraju pristupiti psihološkom testiranju, medicinskom testiranju, testu znanja iz matematike i testu znanja iz fizičkih sposobnosti.

Svi zainteresovani mogu svake subote u periodu od 10 do 13 časova da dođu i upoznaju se sa životom i radom svih kadeta kao i sa svim uslovima koje Vojna Akademija nudi.

Kadet Saša Šušnjar sa četvrte godine, smera pešadija, ističe da sva teorijska znanja potkrepljuju praktičnim radom u kabinetima, laboratorijama, trenažerima, kao i na poligonima Vojske Srbije.

“Svi kabineti i poligoni su opremljeni modernom opremom koja pogoduje svakom od studijskog programa i baš to nam omogućava da se bavimo tim praktičnim radom koji će nas kasnije sačekati u jedinici. I karakteristično je to što mi znamo da će sva ta teorijska znanja i taj praktični rad da nas sačeka u jedinici“, istakao je kadet Šušnjar.

Za razliku od Saše koji je iz Vojne gimnazije upisao Vojnu akademiju i Irena Koturović je išla u civilnu gimnaziju.

“Taj period prilagođavanja bio je najteži, jer sam došla iz civilne strukture u vojnu sredinu, u kojoj sve funkcioniše na drugačiji način u odnosu na ono na šta sam navikla, to je predstavljalo za mene veliki izazov. Međutim, radom i disciplinom sve je dostižno i sve se postiže", poručila je kadetkinja Koturović, koja je četvrta godina smera raketni sistemi.

Bonus video:

00:19

Vojska Srbije

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.