"MI BEZ KRVI NEĆEMO DATI NIŠ": Na današnji dan 1901. UMRO je SRPSKI KRALJ Milan Obrenović
Milan Obrenović, Foto: wikipedia

zašto nišlije vole kralja milana?

"MI BEZ KRVI NEĆEMO DATI NIŠ": Na današnji dan 1901. UMRO je SRPSKI KRALJ Milan Obrenović

Kada su posle oslobođenja od Turaka, Rusi ispoljavali nameru da Bugarima predaju Niš, knez Milan se usprotivio rečima „Mi bez krvi nećemo dati Niš“

Objavljeno:

Za vreme vladavine kralja Milana Obrenovića Srbija se “vraća” u svet i ponovo postaje Kraljevina a Niš je pored železnice, dobio Vojnu i Gradsku bolnicu, Pasterov zavod, nekoliko konzulata, škole…

Zašto Nišlije vole kralja Milana Obrenovića i smatraju ga jednom od najistaknutijih ličnosti našeg grada?

Verovatno zato što je 15. januara 1878. godine u pratnji generala Milojka Lešjanina ušao u grad kao oslobodilac.

Milan Obrenović
Milan Obrenovićfoto: Printscreen/Youtube/ Fragmenti prošlosti

Posle skoro petovekovnog ropstva pod Turcima, uspeo je da time zadobije veliko poverenje Nišlija, a posebno kada je Niš proglasio za drugu prestonicu Srbije. Od Bećir-bega kupio je konak koji se nalazio na mestu između sadašnje gradske kuće i hotela Park, gde je smestio svoju letnju rezidenciju planirajući da u narednim godinama boravi u Nišu često.

Interesantna priča je da je jednom od Beograda do Niša išao dvorskim karucama upregnutim sa četiri vranca. Dok se kolima taj put prolazio za 58 sati, on je stigao za 14 sati.

Skoro polovinu novembra meseca 1878. godine provodi u Nišu. Došao je tada sa kneginjom Natalijom i sinom Aleksandrom povodom zasedanja Narodne Skupštine. Sam je otvorio to skupštinsko zasedanje i svojim skupštinskom besedom izrazio veliko zadovoljstvo prvim zasedanjem Skupštine u slavnom gradu Nišu. Ta praksa nastaviće se i narednih godina, skupština je zasedala u našem gradu od 1883. do 1886. godine više puta.

Tada je Niš bio stvarna prestonica Srbije.

I posle abdikacije on često svoje slobodno vreme provodi u Nišu jer je Niš neobično voleo. Kod sela Toponica napravio je lovačku kuću koju je koristio za lov. Srbiju je napustio 1900. godine zbog sukoba sa sinom Aleksandrom, jer se nije slagao sa odabirom njegove izabranice Dragom Mašin.

Umro je u Beču 1901. godine na današnji dan.

25 godina posle oslobođenja Niša od Turaka, 1902. godine u Nišu je otkriven spomenik u obliku puščanog zrna sa zapisom “Milan Obrenović, knjaz srpski, oslobodi Niš 28 decembra 1877”.

Idejno rešenje arhitekte Hadži Ivana Redija

Više puta je predlagano da bi kralj Milan trebalo da dobije spomenik u Nišu, kao zahvalnost za njegovo oslobođenje od Turaka, a ta ideja će se u godini jubileja niške Tvrđave obistiniti. Savet za kulturu dao je zeleno svetlo, a prema rečima gradonačelnice Niša još uvek se razmišlja o tome gde bi on mogao biti postavljen.

Izuzetno vredan paradni portret kralja Milana Obrenovića iz 1902., rad akademskog slikara Đorđa Krstića godinama se čuva u depou niškog Narodnog muzeja. Slika je otkrivena u hramu Svete Petke u selu Ćurlina kod Doljevca, koja je podignuta u znak zahvalnosti kralju Milanu koji je 1877. godine krenuo u pohod za oslobođenje od Turaka.

Urbana je legenda da je lično kralj Milan Obrenović voleo da dolazi kod Tutunovića u podrum i da se tu kocka, a neretko su tu bile i prelepe animir dame koje je Svetozar lično birao za kralja.

Bonus video:

01:44

Gligorija Vozarovića je lično Miloš Obrenović zvao da poveže Sretenjski ustav! Velika i značajna ličnost srpske istorije

(Espreso/ Niške Vesti/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.