DA LI ĆE ZRENJANINCI NAPOKON DOBITI ČISTU VODU? Evo šta su pokazale prve analize
Voda, Foto: Printscreen/Instagram/192

MUKE

DA LI ĆE ZRENJANINCI NAPOKON DOBITI ČISTU VODU? Evo šta su pokazale prve analize

Na lokaciji Fabrike vode je još uvek gradilište

Objavljeno:

Završen je probni rad Postrojenja za prečišćavanja vode u Zrenjaninu. Iz kompanije "Metito", koja je dobila koncesiju na upravljanje Postrojenjem za prečišćavanje vode, najavljuju da sledi završna faza građevinskih radova, nakon čega će postrojenje početi svoj rad u punom kapacitetu, piše RTS.

Prethodna dva meseca Zrenjaninci su u vodovodnoj mreži imali prečišćenu vodu. Nije bila za piće, ali su prve analize u laboratorijama "Vodovoda" i Zavoda za javno zdravlje ohrabrujuće.

"Prve analize prečišćene vode su pokazale da je voda bez boje i mirisa, da su smanjeni arsen i ortofosfati, dok se gvožđe nalazi praktično u granicama dozvoljenih vrednosti", kaže Predrag Rudan, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Na lokaciji Fabrike vode je još uvek gradilište. Sledi poslednja faza radova. To podrazumeva još jedan period sa takozvanom sirovom vodom u vodovodnim cevima.

Česma
Česmafoto: Profimedia

"Postrojenje treba da se isključi sa vodovodne mreže. Vodosnabdevanje će ponovo preuzeti Javno komunalno preduzeće, a kada mi završimo sa rehabilitacijom postojećeg postrojenja ponovo se vraćamo na vodosnabdevanje preko fabrike", ističe Aleksanadar Savin, direktor Postrojenja za prečišćavanje vode.

Uporedo sa radovima na postrojenju, "Vodovod" i Grad Zrenjanin uz pomoć pokrajinske i republičke vlade uložili su više od 580 miliona dinara u modernizaciju mreže.

"Kao rezervu bušićemo šest novih bunara ove godine i nastavljamo radove na automatizaciji izvorišta. Narednih meseci završavamo zamenu 20 kilometara vodovodne mreže u gradu koja je stara više od 50 godina", objašnjava Siniša Gajin, JKP "Vodovod i kanalizacija".

Investitor kompanija "Metito" će u fabriku vode uložiti najmanje 18 miliona evra. Ugovor predviđa da ove godine poteče čista voda.

"Uveren sam da će da ispune ugovorne obaveze, a kao i do sada kada je ovaj projekat u pitanju, sve što smo radili radili smo sa ciljem da građani Zrenjanina dobiju ispravnu vodu, a ne zarad političkih poena", poručuje Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Zbog povećanog nivoa arsena pre 20 godina odlukom sanitarne inspekcije zabranjena je upotreba vode u Zrenjaninu. Da bi se ukinula zabrana svi parametri prečišćene vode moraju biti ispod graničnih vrednosti koje predviđa Pravilnik.

Bonus video:

00:14

Grad pogodio Zrenjanin

(Espreso / RTS / Mile Novaković / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.