EVO ŠTA KAŽU IZ BATUTA O PRODUŽENJU RASPUSTA ZA SRETENJE: "Drugačija epidemiološka situacija bila u vreme korone"
Batut, Foto: Zorana Jevtić

VAŽNO

EVO ŠTA KAŽU IZ BATUTA O PRODUŽENJU RASPUSTA ZA SRETENJE: "Drugačija epidemiološka situacija bila u vreme korone"

Savetuju se i opšte mere prevencije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, provetravanje prostorija i druge

Objavljeno: 09:56h

Prehlade su pored školaraca desetkovale i nastavnike koji su na bolovanjima zbog raznih virusa i prehlada, a roditelje zanima da li će ovaj mini školski raspust za Dan državnosti i Sretenje početi ranije i tako biti produžen.

Oglasio se Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji redovno prati epidemiološku situaciju, i evo šta kažu o mogućnosti da se produži raspust za Sretenje.

- Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima. Nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta. Zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole. Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije korona virusa - rekli su iz "Batuta".

Đaci
Đacifoto: Zorana Jevtić

Kako iz ove ustanove kažu, za razliku od zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite gde su posebne mere i dalje na snazi, u školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije, osim opštih koje je potrebno kontinuirano primenjivati tokom trajanja sezone respiratornih infekcija.

Savetuju se i opšte mere prevencije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, provetravanje prostorija i druge.

Naročito je važno izbegavanje kontakta sa drugim osobama i ostajanje kod kuće u periodima kada je osoba bolesna, odnosno ima simptome infekcije organa za disanje, doprinose sprečavanju prenošenja infekcije u zajednici, pa i u školama.

Bonus video:

00:53

Podizanje srpske zastave na Sretenje na Expo 2020

(Espreso / Blic / Nikola Todorović / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.