AKO NE VAKCINIŠETE DETE, OSIM NOVČANE KAZNE MOŽETE OSTATI I BEZ STARATELJSTVA! Stotine prijava već je podneto
Male boginje, Foto: Profimedia

obratite pažnju

AKO NE VAKCINIŠETE DETE, OSIM NOVČANE KAZNE MOŽETE OSTATI I BEZ STARATELJSTVA! Stotine prijava već je podneto

Posle epidemije velikog kašlja (pertusisa) koja je prijavljena u Beogradu, registrovani su i prvi slučajevi morbila – malih boginja

Objavljeno:

U poslednjih 10 godina u Srbiji je podneto na stotine prijava protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu obaveznim cepivom, a koji bi za ovaj „prekršaj“ trebalo da plate od 50.000 do 150.000 dinara. Ukoliko i posle novčane kazne ne imunizuju dete protiv zaraznih oboljenja, postoji mogućnost lišavanja roditeljskog prava. U našoj zemlji do sada je poznata tek nekolicina slučajeva, u kojima je doneta presuda i naplaćena kazna roditeljima koji su odbili vakcinaciju deteta.

Posle epidemije velikog kašlja (pertusisa) koja je prijavljena u Beogradu, registrovani su i prvi slučajevi morbila – malih boginja.

Epidemiolozi i pedijatri smatraju da je uzrok pojave bolesti protiv kojih postoji zaštita, odbijanje vakcinacije, odnosno jačanje antivakcinalnog lobija u našoj zemlji, što najmlađe dovodi u smrtnu opasnost, a država već godinama ne reaguje adekvatno.

Sudski postupci bez presuda

MMR vakcina
foto: Stock Shutterstock

Više od 300 medicinskih stručnjaka i roditelja je još 2018. godine potpisalo je krivičnu prijavu zbog javnog istupanja protiv vakcinacije MMR vakcinom i širenja panike, protiv 43 osobe, među kojima su bili lekari i javne ličnosti, antivakseri, ali postupak nikada nije priveden kraju.

“Podneli smo krivične prijave još u februaru 2018, ali sa tim postupkom ništa nije bilo. Trebalo je da tužilac u roku od šest meseci pokrene proces ili da odustane. Skupili smo preko 300 svojeručnih potpisa protiv antivaksera u Srbiji i među lekarima i javnim ličnostima, koji su bili odgovorni za smanjenje vakcinacije MMR-om. Podneli smo krivičnu prijavu protiv širenja straha i panike u društvu. Nažalost, tužilac ništa nije preduzeo. Nakon toga su se 2019. pojavile morbile, za koje smo predvideli da će doći iz Rumunije. Sud časti nije reagovao, kao ni Ministarstvo zdravlja i naša inicijativa je propala“, priča za Nova.rs dr Tomislav Stevanović, specijalista pedijatrije iz Zrenjanina.

Zbog odsustva reakcije nadležnih i državnog aparata, ističe doktor, imali smo i slab odziv na vakcinaciju protiv kovida, a evo sad imamo opet posla sa morbilama i velikim kašljem.

„Sve ovo moglo je biti sprečeno. Da su taj tužilac, ali i svi nadležni reagovali još 2018. i tada kaznili sve antivaksere u zemlji i zaustavili ih, zabranili im da se javno obraćaju, ne bismo danas bili u ovoj situaciji. Sve je više roditelja koji odbijaju vakcinaciju dece, jer prolaze nekažnjeno, a nama se vraćaju stare bolesti. Jedna majka je htela da mi plati da joj dam potvrdu za vrtić, a dete joj nije primilo obavezne vakcine. Takve malverzacije treba krivično goniti”, naglašava dr Stevanović.

Naime, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen 2016. godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju decu predviđene su kazne od 50.000 do 150.000 dinara. Dok prema Porodičnom zakonu do lišavanja roditeljskog prava može doći iz više razloga, između ostalog ako roditelj ugrožava zdravlje deteta i grubo zanemaruje dužnosti iz sadržine roditeljskog prava.

Vakcina, Vakcinacija, Dom zdravlja, Injekcija, lekar
foto: BETAPHOTO DRAGAN KARADAREVIC

Roditelji koji odbijaju imunizaciju kažnjavaju se postepeno – po zakonu, prekršajni sud im prvo odredi nižu novčanu kaznu, pa ako to ne urodi plodom, kazna se povećava do 150.000 dinara. Krajnja mera je, kako predviđaju propisi, kada socijalni radnik dođe na vrata kuće u kojoj je porodica sa nevakcinisanom decom, koji utvrđuje da li je posredi zanemarivanje deteta.

Ne odbijaju vakcinu, ali je odlažu

Naime, Prekršajnom sudu u Beogradu je od stupanja na snagu ovog Zakona u roku od samo godinu dana podneto gotovo 240 prekršajnih prijava zbog nevakcinisanja dece, kako su pisali mediji.

Prve novčane kazne izrečene su 2015. 2017. i 2018., za roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu – u Beogradu tri i Kragujevcu jedna.

Javnosti su najpoznatija dva slučaja roditelja, kojima je izrečena novčana kazna zbog odbijanja vakcinacije deteta, 2015. i 2018. a osuđeni su se žalili Evropskom sudu za ljudska prava, ali su njhove žalbe odbačene.

„Ima mnogo roditelja koji odlažu vakcinaciju dece. Najčešće jer smatraju da dete nije dovoljno zdravo da primi vakcinu, kažu da stalno slinavi ili kašlje jer ide u kolektiv. Ukoliko odbiju vakcinaciju mi šaljemo prijavu sanitarnom inspektoru. Međutim, većina ne odbija vakcinu, samo je odlažu“, kaže za Nova.rs dr Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja „Čukarica“.

U ovom domu zdravlja nevakcinisanoj deci ne daju potvrde za upis u vrtić.

“Međutim, ne možemo da ne damo potvrdu za školu jer je osnovna škola obavezna. Prijavljivali smo ranije sanitarnom inspektoru sve roditelje koji nisu vakcinisali decu, ali na sudu prolazi samo ako odbiju vakcinu ili odbiju da potpišu da je odbijaju. Konstantno imamo pojačan nadzor, bez obzira na pojavu bolesti, a dinamika našeg posla je da roditelje neprestano obaveštavamo da deca treba da prime vakcinu“, naglašava dr Mitrović.

Sumanuti strah od autizma

Dom zdravlja, lekar, doktor, Lekari, Pregled, Vakcina, Vakcinacija
foto: BETAPHOTO DRAGAN GOJIC

U Rumuniji, u kojoj već bukti epidemija morbila, procenat vakcinisanih MMR vakcinom je oko 70 odsto. Takođe u Bosni i Hercegovini stanje je alarmantno, zbog sve većeg broja obolelih, mahom dece, koja nisu primila MMR.

“Rumuni imaju obuhvat prvom dozom od 78 odsto i drugom od 62 odsto. Takva je otprilike situacija i kod nas. Iz 2023. godine nemamo podatke koliko je dece vakcinisano, ali taj procenat sigurno ne prelazi 95 odsto, koliko bi trebalo da bude ako želimo da postignemo kolektivni imunitet“, objašnjava za Nova.rs predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis, sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Glavni razlog smanjenog obuhvata vakcinacijom i dalje je strah od autizma.

„Roditelji koji ne vakcinišu decu MMR-o su sami zaštićeni. Oni su primili tu vakcinu kad su bili mali, ali ne žele sad da zaštite svoju decu. To je zaista strašno. Taj strah od autizma je neutemeljen i besmislen, ali se duboko ukorenio, iako je čovek koji je o tome prvi govorio ostao bez licence. Postoji obavezan kalendar imunizacije, ali sigurno 15 odsto naših građana ga ne poštuje. Nama je potrebno zdravstveno prosvećivanje i jedan dobronameran pritisak, koji bi morao da bude sinhron od strane čitavog društva i da traje tokom cele godine, a ne samo kad čujemo da je negde izbila epidemija. Treba nam sistematski pristup, koji bi podrazumevao davanje i kontrolu davanja vakcine, da se vodi stroga evidencija pri upisu u vrtiće i škole“, kaže prof. dr Konstantinidis.

On smatra da treba prijaviti svakog roditelja koji ne poštuje zakon.

„Treba napisati prekršajnu prijavu, iako neki roditelji tuže posle državu, ali izgube proces, jer su prekršili zakon. Često se dešava da se procesi toliko odlažu da zastare, pa dok se borimo sa antivakserima, vraćaju nam se epidemije”, upozorava profesor Konstantinidis.

U Srbiji je 2021. godine bilo svega 74,8 odsto dece do dve godine vakcinisanih MMR-om, a drugom dozom 85,8 odsto.

Podsetimo, da je od kraja 2017. do juna 2019. godine u Srbiji registrovano 5.798 slučajeva malih boginja i čak 15 smrtnih ishoda – od čega četvoro dece mlađe od pet godina. MMR vakcina štiti od od tri zarazne bolesti – malih boginja (morbila), zauški i rubeola.

Prvu dozu MMR vakcine deca primaju sa 12 meseci, dok se druga doza prima pred polazak u školu. U januaru i februaru prošle godine u Smederevu, gde je proglašena epidemija, blo je zaraženo gotovo 20 ljudi, među kojima je bilo najviše beba, male dece, ali i trudnica.

Bonus video: MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

03:14

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

(Espreso/Nova.rs/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.