EVO KOME USKORO SLEDE JOŠ 2 NERADNA DANA! Ovo je ZVANIČNA NAJAVA, Srbima se smeše SLOBODNI DANI, evo kad
Kalendar, Foto: Jerome Maurice Lobijin / Panthermedia / Profimedia

praznik

EVO KOME USKORO SLEDE JOŠ 2 NERADNA DANA! Ovo je ZVANIČNA NAJAVA, Srbima se smeše SLOBODNI DANI, evo kad

U Srbiji zbog dana državnosti 15. i 16. februar su neradni dani

Objavljeno:

Za Sretenje neradni dani su 15. i 16. februar, a mnogi imaju dileme kako se radi, ko radi i da li će zaposleni koji moraju da rade na ove dane državnog praznika dobiti duplu dnevnicu kako ih i sleduje po zakonu. Dan državnosti obeležava se uskoro, a ove godine ti dani padaju u četvrtak i petak.

Kada je reč o zaposlenima koji će ove dane provesti radno Zakon o radu jasno kaže da oni imaju pravo na uvećanu zaradu-najmanje 110 osnovice. A kada je reč o tome koje ustanove će radi očekivanja su vrlo jasna, državne ustanove praznovaće ova dva dana neradno, kao što bi po pravilu i trebalo i privatne, ali tu često imam izuzetaka.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata za "Blic Biznis" otkrila je kakva su njena očekivanja da li će ove godine zaposleni raditi više nego što je to bio slučaj prethodnih godina ili ipak ne.

Kalendar
Kalendarfoto: MA8 / Alamy / Alamy / Profimedia

- Još uvek nemam procenu da li će ove godine raditi više zaposlenih, nego što je to bio slučaj ranije. U državnom sektoru neradni dani se praznuju neradno, znajući našu praksu verujem mnogi poslodavci neće ispoštovati neradne dane. To najviše bude slučaj kada je reč o trgovini, ugostiteljstvu i transportu, a ukoliko zaposleni i budu radili poslodavac je dužan da ispoštuje zakon o radu, kaže naša sagovornica.

- Većina poslodavaca poštuje ovaj Zakon, ali naravno ima izuzetaka, jer ne snose nikakve konsekvence. Većina državnih ustanova neće raditi. U to spadaju državna uprava, lokalna samouprava, pored toga mislim da neće raditi i fabrike, sve one koje mogu da zaustave proces proizvodnje, zaključuje Ranka Savić.

Sledeći neradni dani tek za 1. maj

Neradni dani za Praznik rada biće 1. i 2. maj, oni ove godine padaju u sredu i četvrtak, a odmah zatim slede uskršnji praznici od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.

S druge strane, pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna.

Pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je i 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Naredne godine Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembar.

Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvi dan Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi, podseća Danas.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. Ovo se ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici.

Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

Bonus video:

01:57

SKRATILI SU NEDELJU NA 4 RADNA DANA I REZULTATI SU ZAPANJUJUĆI Turinski: Da li i nedelja treba da bude DRŽAVNI NERADNI DAN?

(Espreso/ Blic/ A.J/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.