BILE "MADE IN YU", A SAD "MADE IN CHINA": Bake u Jugi ih STALNO FURALE, današnji KLINCI nemaju pojma ŠTA je OVO!
Jugoslavija, Foto: Printscreen/Youtube/SecanjaCom

sećate li se?

BILE "MADE IN YU", A SAD "MADE IN CHINA": Bake u Jugi ih STALNO FURALE, današnji KLINCI nemaju pojma ŠTA je OVO!

Bile su crne, zakopčavale se na preklop i bile raj za sve babe koje su patile od kurjih očiju

Objavljeno:

Nema bake koja u njima nije išla na pijacu a ni one koja je s druge strane tezge posluživala i prodavala!

Bile su made in YU, imala ih je svaka kuća u Jugoslaviji a mlađi su ih zimi nosili umesto papuča jer su bile veoma tople!

Iako to sada zvuči sasvim neshvatljivo, veliki broj stanova za radnike u Titovoj Jugoslaviji nije imao parket nego samo linoleum u kuhinji i pločice u kupatilu. Radnici u socijalizmu koji su jedva od države dočekali stan na rang-listi i žurili da se što pre usele kako ne bi plaćali kiriju, često nisu ni stavljali parket jer za to nisu imali novca nego samo itison preko betona. Zato su bile kupovane masovno posebno kod onih koji nisu imali centralno grejanje.

Nekad ih je u Jugoslaviji proizvodilo Borovo, hrvatska fabrika koja je pravila i čuvene borosane ali i platnene patike startas čija cena odavno nije više simbolična nego koštaju poprilično jer su u međuvremenu od sirotinjske i radničke obuće postale i retro modni hit.

Bila je to obuća sa gumenim đonom, a lice joj je bilo od filca. Bile su crne, zakopčavale se na preklop i bile raj za sve babe koje su patile od kurjih očiju pa su retko šta drugo mogle da obuju.

Znate li sad šta je to?

Tako je bilo sve do osamdesetih u SFRJ kada su odjednom postale totalni modni hit jer su po ulici počeli da ih nose i mladi!

To su čuvene zepe!

Zepe
Zepefoto: FACEBOOK PRINTSCREEN

Jugoslavije odavno nema, a i njih je na pijaci sve ređe. Mogu se naći u nekim radnjama sa obućom ali izgledom samo podsećaju na one prave od pre 50-60 godina.

Mogu se poručiti i onlajn a cena u Beogradu im se kreće oko 1.000 dinara a jedva da ih iko više i nosi. Sad su Made in China...

Bonus video:

08:19

STOJADIN, SIMBOL JUGOSLAVIJE! Sa njim se živelo, putovalo, uživalo, a vrednost mu danas samo raste

(Espreso / Kurir/ Facebook Nostalgija/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.