EPIDEMIOLOG O STANJU DEČAKA KOJI JE ZARAŽEN MALIM BOGINJAMA: Čeka se POTVRDA o JOŠ JEDNOM SLUČAJU!
Boginje, Foto: Picture Partners / Alamy / Profimedia

male boginje

EPIDEMIOLOG O STANJU DEČAKA KOJI JE ZARAŽEN MALIM BOGINJAMA: Čeka se POTVRDA o JOŠ JEDNOM SLUČAJU!

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” dоbiо је pоtvrdu dа је juče pоtvrđеn slučај mаlih bоginjа коd deteta od 15 gоdinа

Objavljeno:

Dr Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, otkrila je da je prvi slučaj malih boginja registrovan kod dečaka od 15 godina, koji nije vakcinisan zbog zdravstvenih razloga. Kako je navela, male boginje je najverovatnije dobio od majke, koja ima iste simptome i čiji se rezultati tek očekuju.

Podsetimo, Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” dоbiо је pоtvrdu dа је juče, 6. februara, nа Institutu zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак” pоtvrđеn slučај mаlih bоginjа коd deteta od 15 gоdinа, iz Bеоgrаdа, којe niје vакcinisаno protiv malih boginja i којe је hоspitаlizоvаno zbоg zаpаljеnjа plućа nа Кlinici zа infекtivnе i trоpsке bоlеsti „Prоf. dr Коstа Tоdоrоvić”.

Ove simptome je imao zaraženi dečak

Navodi da je dečak prve simptome malih boginja dobio 31. januara, u vidu:

  • povišene temperature
  • gušobolje
  • dijareje
  • umora
  • težine u očnim kapcima

- U usnoj duplji javile su se promene slične aftama, nakon čega se javila i ospa prvo po licu, a zatim ušima i vratu, a kasnije se proširila po telu. Dete je imalo tipičnu kliničku sliku morbila - kaže doktorka Maris.

Došli iz inostranstva, postoji mogućnost da je zaražena i majka

Kako je navela, porodica se nedavno vratila iz inostranstva, a oboljevanje se povezuje sa majkom.

- Dete se javilo na pregled na Infektivnu kliniku, gde je postavljena sumnja da se radi o malim boginjama. Imalo je i upalu pluća i primljeno je na bolničko leče. Kada smo izvršili uzorkovanje brisa za dokazivanje genoma za uzorkovanje ovog virusa dobili smo potvrdu da se radi o malim boginjama - kaže dr Maris.

Boginje / ilustracija
Boginje / ilustracijafoto: Profimedia

Navodi i da je majka imala identične simptome, koji su se još 22. januara pojavili.

Sestra vakcinisana, nema nikakve tegobe

- Majka je imala slične simptome, i ona je imala sumnju na upalu pluća. Dete nije vakcinisano iz medicinskih razloga, za majku nema podataka. Sestra je uredno vakcinisana i nema nikakve tegobe - kaže dr Slavica Maris.

"Postoji rizik od nove epidemije"

Doktorka Slavica Maris istakla je u uključenju za TV Prva da, zbog nedovoljnog obima vakcinacije postoji rizik od ponovnog izbijanja epidemije morbila, a na to upozoravaju i drugi lekari već danima.

- Sporadično se registruju male boginje na teritoriji Beograda. Veliku epidemiju poslednji put imali smo 2018. godine, kada je ukupan broj obolelih bio preko 6.000, a na teritoriji Beograda bilo je 2.000 godine. Ovo je prvi slučaj potvrđenih morbila ove godine - istakla je dr Maris.

dr Maris
dr Marisfoto: Printscreen/Youtube/TV Prva

- Svakako postoji rizik za epidemiju. Moram pomenuti da je jako nizak obuhvat prvom dozom MMR vakcine. Samo u 2023. godina procenat primljene druge doze vakcine je 86 odsto, što je apsolutno nedovoljno - kaže dr Slavica Maris.

Da bi se stekao kolektivni imunitet, potrebno je da minimum 95 odsto građana bude potpuno vakcinisano, napomenuli su ranije lekari, od čega je Srbija prilično daleko. Kako smo ranije pisali, epidemija morbila već je proglašena u Rumuniji i pojedinim delovima Bosne i Hercegovine.

Bonus video:

03:14

MAJMUNSKE BOGINJE NISU RAZLOG ZA PANIKU! Stojanović upozorava: Kovid je još uvek tu, posle leta i odmora MOGUĆE NOVE MERE?

(Espreso / Blic, Sofija Vulićevič/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.