METEOROLOG SOVILJ OTKRIO KADA ĆE PONOVO PASTI SNEG U SRBIJI: Spomenuo i ZAHLAĐENJE, očekujte PRAVU ZIMU ovog DATUMA
Slobodan Sovilj, Foto: Nikola Anđić / K1 printscreen

VREMENSKA PROGNOZA ZA FEBRUAR

METEOROLOG SOVILJ OTKRIO KADA ĆE PONOVO PASTI SNEG U SRBIJI: Spomenuo i ZAHLAĐENJE, očekujte PRAVU ZIMU ovog DATUMA

Ova topla vazdušna masa zadržaće se u našoj zemlji do 13. februara

Objavljeno: 12:48h

Danas će se u celoj zemlji zadržati pretežno sunčano vreme, sa dnevnim temperaturama od 16 do 20 stepeni, lokalno i do 22 stepena.

Detaljnije objašnjenje vremenskih prilika u Srbiji i ovako toplog vremena, dao je Slobodan Sovilj za Kurir, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Otkud ovo proleće usred zime, šta je uzrok i dokad će se zadržati?

Na ovo i druga pitanja u vezi sa trenutnim i budućim vremenskim prilikama govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ.

Slobodan Sovilj
foto: Kurir tv

- Maksimalne temperature danas su u našoj zemlji od 16 do 20 stepeni celzijusa. Na području Negotinske Krajine očekujemo i do 22 stepena. Biće pretežno sunčano uz malu oblačnost. Ova topla vazdušna masa i uticaj azorksog anticiklona koji inače dominira severom Afrike i pirinejskm poluostrvom zadržaće se do kraja sedmice u našoj zemlji. Imaćemo temperature koje su znatno iznad prosečnih vrednosti za vo doba godine - rekao je Sovilj.

Ipak, kako tvrdi, u prošlosti je bilo i toplijih dana u ovom periodu:

- Kad pogledamo podatke iz prošlosti vidimo da je bilo i toplije. Tako je u Loznici 25. februara 2008. godine postavljen februarski rekord i tada je bilo 25, 6 stepeni, dok je u beogradski rekord iz 1899. godine kada je glavnom gradu Srbije bilo 24, 5. Iako ne očekujemo da u nardenim danima ovi rekordi budu oboreni, moguće je da će doći obaranja datumskih rekorda, usled zadržavanja ovako tople vazdišne mase u našim krajevima.

Zima, Sneg
foto: Nenad Kostić

A kraj toplog talasa očekuje se sredinom februara kada će nastupiti blago zahlađenje:

- Ova topla vazdušna masa zadržaće se u našoj zemlji do 13. februara. Nakon toga treaba očekivati prvo manje zahlađenje. Ovo manje zahlađenje može da uslovi snežne padavine samo u višim planinskim predelima s obzirom da će u nizijama i brdovitim oblastima maksimalne temperature pasti na 5 do 10 stepeni što je malo iznad proseka za ovo doba godine. Od 15. do 20. februara sa daljim padom temperature biće uslova i za sneg u nižim predelima uz prolazno, kratkotrajno formiranje manjeg snežnog pokrivača.

Bonus video:

02:45

KRAJ TOPLOG TALASA OČEKUJE SE OVOG DATUMA, A TEMPERATURE ĆE MOŽDA OBORITI REKORD! Meteorolog saopštio kada se može očekivati sneg

(Espreso/Kurir/Milan Vučković/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.