PORODICA TODOROVIĆ NAPRAVILA PARČE RAJA NA DEDOVINI: Napustili GRAD, gaje MANGULICE i OVCE, priča je NEVEROVATNA
Porodica Todorović se odlučila na seoski život., Foto: RINA/Privatna arhiva

Seoski turizam

PORODICA TODOROVIĆ NAPRAVILA PARČE RAJA NA DEDOVINI: Napustili GRAD, gaje MANGULICE i OVCE, priča je NEVEROVATNA

Okrenuli su situaciju u svoju korist i napravili raj na zemlji.

Objavljeno:

Odavno se pokazalo da svaki ar zemlje na Zlatiboru ima svoju vrednost. Dok su neki odlučili da svoje parcele prodaju, porodica Todorović se preselila iz grada na dedovinu i počela se baviti seoskim turizmom. To se pokazalo kao odličan potez, jer su u jeku pandemije korona virusa , ali i nakon toga mnogi građani potražili mir u netaknutoj prirodi.

― Kad se kaže Zlatibor većini je na pameti jezero u centru i poplačani trg, ali ova planina je mnogo više od toga. Ovde u selu na samo desetak kilometara od centra ljudi dolaze da pronađu svoju prirodnu oazu i to uspevaju, jer ovde se tišina zapravo čuje. Vazduh je fenomenalan i kako su nam rekli gosti kao da se prodiše punim plućima― kaže za RINU domaćica Jelena Todorović.

Njihovo domaćinstvo deluje nestvarno. Uspeli su da stvore raj na zemlji, kućice su drvene i tradicionalno opremljene. Gosti dolaze iz svih delova Srbije, regiona ali iz dalekih zemalja.

1 / 4 Foto: RINA/Privatna arhiva

― Posetila nas je gošća iz tropskih krajeva i ona je ovde kod nas na Zlatiboru prvi put videla sneg, to je bilo opšte oduševljenje i zaista prava radost― dodaje Jelena.

Da bi pokrenuli svoj posao Jelena i njen suprug Aleksandar korsitili su podsticaje lokalne samouprave i zahvaljujući subvencijama u planu je i proširivanje kapaciteta. Ono po čemu se još ističu jeste proizvodnja domaće organske hrane na njihovom imanju, stoga gosti na trpezi dobijaju isključivo domaću, zdravu hranu.

Zlatibor
foto: RINA/Privatna arhiva

―Na nešem imanju uzgajamo mangulice i ovce. Zlatibor je izuzetno čist tako da nam nije teško da ispunimo uslove neophodne za organsku proizvodnju. Kasnije pravimo svoje sopstvene suhomesnate proizvode vrhunskog kvalieta, mleko i sir i sve to služimo našim gostima. Svi budu oduševljeni domaćim čvarcima, mesom i mlekom. Dobar glas daleko se čuje, a preporuka "od usta do usta" je najbolja tako da je broj noćenja u našem domaćinstvu sve veći. Često kao suvenir sa Zlatibora ponesu upravo pršutu ili čvarke ― kaže Aleksandar.

Ovaj mladi bračni par sa svojom decom, najbolji je primer da života ima i u srpskim selima, ali samo za one koji su spremni da vredno rade i da se prevashodno bave poljoprivredom, a zatim i seoskim turizmom.

Bonus video:

01:23

BLAGOTVORNA KLIMA I BOGAT SADRŽAJ: 130 godina Zlatibor važi za jednu od NAJATRAKTIVNIJIH destinaciju u Srbiji (KURIR TELEVIZIJA)

Espreso / RINA / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.