DA LI NAM ZAISTA PRETE NOVE POLAVE? Konačno stigao pravi odgovor na veliko pitanje!
Foto: Fonet

na vreme

DA LI NAM ZAISTA PRETE NOVE POLAVE? Konačno stigao pravi odgovor na veliko pitanje!

Srbija je danas bezbednija od poplava nego što je bila u maju 2014. godine, izjavio je danas šef Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević
Objavljeno:

Blagojević je za B92 rekao da je sve ssto je do sada uloženo u obnovu bilo saniranje posledica, a sada je važnija prevencija.

Kako navodi B92, tri godine nakon poplava, Svetska banka priprema novi projekat pomoći za Srbiju u vrednosti 70 miliona dolara za slučaj vanredne situacije.

foto: Fonet Ministarstvo

Država je do sada opredelila 13 miliona evra za pomoć poljoprivrednicima. Prosečno isplaćena suma za obnovu kuća je 238.000 dinara, a očišćene su i desetine kilometara rečnih korita.

Blagojević kaže da je sve to bilo takozvano lečenje posledica, te da je sada najvažnija prevencija, za šta je određeno 70 miliona evra. Blagojević je dodao da je sada najvažnije vreme, a njega nikada nije dovoljno.

foto: Fonet / Nenad Orević

Za pošumljavanje je potrebno dvadeset i više godina, a i izgradnja novog nasipa kod Šapca i Bogatića takođe je vremenski zahtevna akcija. To je, kako je rekao Blagojević, nasip koji bi trebalo da štiti Mačvu od plavljenja.

- Radi se o 24 kilometara dugom objektu. Od trenutka kada imate ideju o tome ssta treba da radite, pa ccak i sredstva koja biste ulozzili u to, potrebno je najmanje godinu dana da biste mogli da zabodete prvu lopatu - rekao je on.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.