KO UBIJE ILI SILUJE DETE - DOŽIVOTNA! Otac Tijane Jurić pokrenuo zahtev koji je Srbija čekala!
Foto: Nemanja Pančić

INICIJATIVA

KO UBIJE ILI SILUJE DETE - DOŽIVOTNA! Otac Tijane Jurić pokrenuo zahtev koji je Srbija čekala!

Fondacija "Tijana Jurić" predala je predsednici Skupštine predlog za propisivanje kazne doživotnog zatvora za krivično delo teško ubistvo za ubice i silovatelje dece, nemoćnih lica i trudnih žena
Objavljeno:

Fondacija "Tijana Jurić" predala je danas predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković predlog za izmenu Krivičnog zakonika, odnosno propisivanje kazne doživotnog zatvora za krivično delo teško ubistvo za ubice i silovatelje dece, nemoćnih lica i trudnih žena.

Istom inicijativnom traži se i propisivanje zabrane sudu da optuženima kaznu ublaži ispod zakonskog minimuma od 10 godina zatvora, kao i zabrana uslovnog otpusta osuđenima za ova krivična dela sa izdržavanja kazne zatvora, rekla je pravna zastupnica Fondacije "Tijana Jurić" Maja Atanasković.

foto: aleksandar jovanović

Ona je precizirala da se predlog izmene Krivicnog zakonika za delo teškog ubistva podrazumeva uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubistvo deteta i trudne žene, za ubistvo maloletnog lica na svirep i podmukao način, kao i za silovanje i obljubu nad nemoćnim licem ili detetom sa smrtnom posledicom.

- Inicijativa je danas predata predsednici Skupštine Maji Gojković. Ukoliko predlog ne uđe u skupštinsku proceduru, Fondacija će pokrenuti peticiju za prikupljanje 500.000 potpisa kako bi se predlog našo u hitnoj proceduri skupštine - navela je Atanasković.

Ranije inicijative za uvođenje doživotnog zatvora, kao zamene za aktuelnu maksimalnu kaznu od 30 do 40 godina zatvora, prošle godine se nisu našle u predlogu izmena KZ-a, kao ni među onima koje je prošle jeseni usvojila Skupština

Članovi radne grupe za izmene KZ-a, tada su ocenili da je potrebno da takvo rešenje za sada ostane u javnoj raspravi, a neki pravni stručnjaci su protiv njega i smatraju ga "populističkom sankcijom".

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.