KAKO JE OVO SMELO DA SE DESI? U nekim odmaralištima u Srbiji kontrola nije vršena 5 godina, čiji je to propust
Odmarališta na Zlatiboru nisu videla inspekciju pet godina., Foto: RINA

Turizam u srbiji

KAKO JE OVO SMELO DA SE DESI? U nekim odmaralištima u Srbiji kontrola nije vršena 5 godina, čiji je to propust

Prema izveštaju Državne revizorske institucije, Strategija razvoja turizma 2025. neće daleko odmaći. Nacionalni savet za razvoj turizma nije održao nijednu sednicu, niti je podneo izveštaj o radu.

Objavljeno: 11:18h

Prema podacima, zasnovanim na broju noćenja, najatraktivnija mesta domaćim turistima su pretežno banjski i planinski predeli, tačnije ― Vrnjačka Banja i Sokobanja, Zlatibor, Kopaonik i Tara.

Da u Vrnjačkoj Banji, na Tari i Zlatiboru, republička i lokalna turistička inspekcija nisu sprovele nijedan nadzor naplate i uplate boravišne takse za 2020, 2021, i 2022. godinu izjavio je iz iz Sektora za svrsishodnost poslovanja Državne revizorske institucije Goran Čabarkapa.

― Od navedenih lokalnih samouprava, jedino su kontrole naplate i uplate boravišne takse vršene u opštini Sokobanja i opštini Raška. Lokalna turistička inspekcija je u 2021. godini u Sokobanji izvršila pet kontrola pravnih lica i kod jednog kontrolisanog subjekta utvrdila nezakonitost ― da nije plaćen iznos boravišne takse u roku, odnosno do 5. u mesecu za prethodni mesec, u iznosu od preko 1.300.000 dinara rekao je ― Čabarkapa za Kurir.

U Državnoj revizorskoj instituciji kažu da nisu preduzete sve mere radi ispunjenja kriterijuma za efikasno planiranje turizma. Nalaz potkrepljuju činjenicom da nisu doneta sva dokumenta i podzakonska akta, nisu ažurirana postojeća i usvojena nova planska dokumenta.

Ministarstvu turizma i omladine i Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam dato je deset preporuka za otklanjanje nepravilnosti.

― Očekujemo da će sprovođenjem datih preporuka biti ostvarena dodatna vrednost koja bi se ogledala u donošenju planskih dokumenata za razvoj turizma, u cilju efikasnog planiranja. Drugo, donošenje podzakonskih akata u skladu sa zakonom, preduzimanje mera u cilju efikasnijeg sprovođenja aktivnosti ― rekao je za Kurir predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

Revizori konstatuju i da Nacionalni savet za razvoj turizma kao ni Pokrajinski savet, nije održao nijednu sednicu niti je Vladi podneo izveštaj o radu, pa samim tim nije ni moguće izmeriti dostignute ciljeve.

Bonus video:

00:52

„Ekonomija cveća” podstiče prolećni turizam

Espreso / Kurir / prenela: A.S.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.