RETKO KO MOŽE DA IZGOVORI NADJUŽU REČ U SRPSKOM JEZIKU! Ima čak 29 slova i mnogi nikad nisu ni čuli za nju
Srpski jezik, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

lomi jezik

RETKO KO MOŽE DA IZGOVORI NADJUŽU REČ U SRPSKOM JEZIKU! Ima čak 29 slova i mnogi nikad nisu ni čuli za nju

Srpski jezik je bogat i raznolik, treba ga čuvati i negovati. Ima svoje posebnosti i lepotu, ali i mnoge reči koje "lome jezik"

Objavljeno:

Srpski jezik je bogat i raznolik, treba ga čuvati i negovati. Ima svoje posebnosti i lepotu, ali i mnoge reči koje "lome jezik". Nemački jezik, kao i skandinavski jezici, verovatno su najpoznatiji po dugim složenicama, ali i srpski jezik ima svoje "kandidate".

Dve reči srpskog jezika se izdvajaju kao najduže - prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova.

Srpska azbuka
Srpska azbukafoto: Profimedia

Mnogi izvori izdvajaju dve reči srpskog jezika kao najduže - prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova, piše National Geographic.

Ipak, rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije. Tako, na primer, švedska reč "sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad" znači "zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija".

Holanđani koriste reč "kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden" da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval. Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi "speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode".

Bonus video:

00:08

Nina Seničar američiki Božić proslavila po srpski

(Espreso / Mondo / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.