DVE BEBICE NISU NI STIGLE DA PRIME VAKCINU: Veliki kašalj odneo ČETIRI MALA ŽIVOTA, poznati novi detalji!
Bebe, Foto: RINA

poznato

DVE BEBICE NISU NI STIGLE DA PRIME VAKCINU: Veliki kašalj odneo ČETIRI MALA ŽIVOTA, poznati novi detalji!

Broj pozitivne dece na pertusis je oko 70, a hospitalizovano je dve trećine

Objavljeno: 13:55h

Dve bebe umrle od velikog kašlja bile su stare samo po 2,3 meseca i nisu stigle ni da prime vakcinu, a razbolele su se, saznaje Telegraf. Dvoje preminule dece poreklom su iz Beograda, a dvoje iz unutrašnjosti.

Vest da su četiri bebe preminule u Beogradu od velikog kašlja potresla je Srbiju. Nakon toga usledila je informacija da se još jedno dete bori za život.

Prof. Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta saopštio je da se dete nalazi na mehaničkoj ventilaciji i u teškom je stanju.

- Jedno dete je trenutno na mehaničkoj ventilaciji, na takozvanom respiratoru, što znači da je respiratorno i životno veoma ugroženo, dok se, nažalost, kod četiri bolesnika završilo sa smrtnim ishodom - navodi Vukomanović.

Ističe i da je broj pozitivne dece na pertusis oko 70, a da je hospitalizovano dve trećine.

Bolesno dete
Bolesno detefoto: Profimedia

Simptomi

Pedijatar dr Saša Milićević za Telegraf objasnio je da su simptomi za veliki kašalj karakteristični, ali da se u prvoj fazi bolesti simptomi poklapaju sa ostalim infekcijama, pa se roditelji često zbune.

- Ako majka primeti da dete kašlje sa zacenjivanjem, da uopšte kašalj traje duže vreme, da ima crvene oči, jer kapilari pucaju, to ukazuje na veliki kašalj. Dete ima crvene konjuktive, nekada se desi da i u predelu vrata ima crvene tačke, koje takođe nastanu zbog napornog kašlja, opet dolazmo do toga da roditelj mora da reaguje. Drugo, dete je neraspoloženo, malaksalo, slabije jede, teže spava, nekada je sve praćeno i povraćanjem, onda zaista nema dileme da je situacija ozbiljna, kaže dr Milićević.

Pdijatar Saša Milićević
Pdijatar Saša Milićevićfoto: KURIR TELEVIZIJA

Kako podseća pedijatar, jedina odbrana je vakcinacija, te da već tri godine unazad imamo pad obuhvata vakcinacije.

- U početnoj fazi taj veliki kašalj počinje kao svaka druga respiratorna infekcija, i u početku nema tog zacenjivanja, pa roditelji i ne znaju da li se baš radi o tome. Dete počinje da kašljuca, ima temperaturu, sve liči na drugu infekciju, a tek kasnije, u drugoj fazi počinje karakterisrtičan kašalj. On obično traje dugo te se i zove kašalj koji traje 100 dana. Oprezno sa svim tim, jer su bebe najugoženije jer nemaju dobro razvijen odbambeni sistem, te nažalost imamo fatalne ishode, kaže pedijatar, i podseća roditelje da vakcinišu svoju decu.

Bonus video:

08:00

Saša Milićević pulmolog i pedijatar za Kurir OTKRIO KLJUČNU KARAKTERISTIKU OVE ZARAZE

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.