VERUJE SE DA JE SVETI SAVA UDARIO ŠTAPOM I DA JE POTEKLA LEKOVITA VODA: Meštani kažu da je izvor ČUDOTVORAN! (FOTO)
Čudotvoran izvor, Foto: RINA

savina voda

VERUJE SE DA JE SVETI SAVA UDARIO ŠTAPOM I DA JE POTEKLA LEKOVITA VODA: Meštani kažu da je izvor ČUDOTVORAN! (FOTO)

Meštani i dan danas veruju u lekovita svojstva Savine vode, ali i brojni turisti koji obilaze ovo mesto

Objavljeno:

Jedno od svetih mesta koje je tokom svojih isposničkih dana pohodio Sveti Sava, prema narodnom verovanju bio je i Savinac kod Gornjeg Milanovca. Od davnina se veruje i da je izvor vode u samom srcu sela lekovit, pa mnogi tu dolaze po spas od raznih boljki.

- Veruje se da je u 13. veku Sveti Sava pohodio ovaj kraj. Kada je stigao u selo, prešavši reku Dičinu ostao je odušvljen prirodnim lepotama. Legenda kaže da se prilikom prelaska reke štapom oslonio na jedan kamen. Tu je nastala rupa u obliku ćupa iz kojeg je potekla lekovita voda, kaže za RINU Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Aleksandar Marušić
Aleksandar Marušićfoto: RINA

Upoznat sa ovim verovanjem i velikom ljubavlju meštana prema Svetom Savi kog su smatrali za svog zaštitnika, Miloš Obrenović je upravo u blizini lekovitog izvora podigao crkvu.

- Posle sabora u Takovu, Miloš je pripremao dalje borbene planove i stao da se malo odmori upravo pored reke Dičine. Kako je bo slab i bolešljiv dali su malo lekovite vode, kojom se okrepio. Tada je rekao da ako pobede Turke u sledećem boju da će na tom mestu podići crkvu u znak zajvalnosti. To je i učinio, dodaje Marušić.

- Ta pretpostavka kaže da je nakon sabora u Takovu i pripremanja manje jedinice na brdo Ljubić tokom oslobađanja Čačka, Miloš je pristao da se odmori i rekao da je bio bolješljiv. Dodao je da ako mu lekovita voda pomogne i ako ishod bitke s Turcima bude povoljan da će podići bogomolju. Tako je i bilo, pa je u selu podignuta crkva velikom svetitelju u čast - ističe Marušić.

1 / 4 Foto: RINA

Crkva Svetog Save na Savincu pripada Eparhiji žičkoj, podignuta je 1819. godine i vodi se kao spomenik kulture u kategoriji kulturno dobro od velikog značaja.

Crkva svetog Save
Crkva svetog Savefoto: RINA

Meštani i dan danas veruju u lekovita svojstva Savine vode, ali i brojni turisti koji obilaze ovo mesto. Kažu da je najbolja za vid, ali i za kožna oboljenja.

Podsetimo, SPC sutra, 27. januara, slavi Savindan.

Bonus video:

10:10

VERNICI IZ CELE SRBIJE HRLE OVDE PO SPAS! Na ČUDOTVORNOM IZVORU Svete Petke u Beogradu slepi PROGLEDAJU, a nerotkinje… (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / RINA / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.