ZNATE LI ŠTA JE VURDA? Zaštitni je ZNAK jednog KRAJA Srbije, a prošle godine je dobila OZNAKU GEOGRAFSKOG POREKLA!
Vurda, Foto: Printscreen/youtube/ Euronews Serbia

ŠTA JE VURDA?

ZNATE LI ŠTA JE VURDA? Zaštitni je ZNAK jednog KRAJA Srbije, a prošle godine je dobila OZNAKU GEOGRAFSKOG POREKLA!

Vurda je zvanično upisana u registar Zavoda za intelektualnu svojinu

Objavljeno:

Vurda je tradicionalni specifičan mlečni specijalitet, koji je proslavio opštinu Babušnica i lužnički kraj u jugoistočnoj Srbiji. Popularnost je stekla na brojnim sajmovima u zemlji i inostranstvu, kao i na manifestaciji "Vurdijada". Pravi se po tradicionalnoj recepturi u domaćinstvima, bez industrijske proizvodnje. "Vurda se u Babušnici proizvodi vekovima unazad. Veoma je značajna za dalji razvoj stočarstva i poljoprivrede", započinje priču Dalibor Jocić, sekretar Turističke organizacije opštine Babušnica.

Proces izrade vurde

Ovaj mlečni proizvod nastaje od kravljeg i ovčijeg mleka, koje je specifično po svom sastavu. Razlog za to su rasa goveda i ovaca, kao i ishrana ovih životinja senom i ispaša na prirodnim livadama i pašnjacima ovog brdsko - planinskog kraja.

Razlikuju se dve vrste vurde. Sveža ili mlada konzumira se odmah nakon ceđenja kiselog mleka, a stara stoji tri do četiri nedelje i obično se slaže sa paprikama, da bi dobila kiselkast ukus.

Vurda
Vurdafoto: Printscreen/Youtube/KrunaVD

"Nekoliko litara domaćeg svežeg mleka stavite na šporet. Kada se lepo umlači, ugreje, uspite čašicu kiselog mleka (neki to zovu potkvasa), pa sve promešajte. Ostavite u većoj šerpi da odstoji preko noći. Potrebno je da smesa bude na toplom. Sledeći dan trebalo bi da se mleko ukiselilo, pa taj ukiseljeni sadržaj sipate u gazu, povežete krajeve i ostavite da se cedi, da bi sva voda istekla (najbolje preko noći). Već sledeći dan vurda je gotova. To što vam je ostalo u gazi samo prebacite u posebnu posudu", objašnjava Jocić.

Vurda ima svoju manifestaciju

Lokalna samouprava Babušnice svake godine u oktobru organizuje "Vurdijadu" na kojoj se okupljaju mnogobrojni proizvođači ovog lokalnog specijaliteta. Vurdijada pruža mogućnost uživanja u bogatstvu netaknute prirode lužičkog kraja, običajima i vrednostima karakterističnim samo za ovo podneblje, užitku pripreme specijaliteta domaće kuhinje i magiji zavodljivog ukusa vurde.

"Manifestaciju poseti svake godine oko 6.000 ljudi iz Srbije, Bugarske i Makedonije. Ona je značajna za sve male proizvođače, koji na samoj manifestaciji prodaju velike količine vurde i ugovaraju dalje isporuke u toku godine", smatra Dalibor Jocić.

Prošle godine, vurda je zvanično upisana u registar Zavoda za intelektualnu svojinu, čime je dobila oznaku geografskog porekla i sada ima i zvaničan naziv - lužnička vurda.

Bonus video:

02:48

DA LI STE IKADA JELI BURGER U TESTU?! Ovako izgleda priprema u finalu kulinarske emisije: Porodica Milosavljević kuva specijalitet

(Espreso/ agroklub/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.