PREMINUO UNUK NIKOLE PAŠIĆA
Foto: Wikipedia

UŽASNO

PREMINUO UNUK NIKOLE PAŠIĆA

Većina navedenih predmeta izložena je u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zaječar.a/

Objavljeno:

Đorđe R. Pašić, unuk Nikole Pašića, političara i dugogodišnjeg predsednika Vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS, osnivača i vođe Radikalne stranke, preminuo je danas u 94. godini, prenosi ZA MEDIA.

Za njega se može reći da je živeo daleko od politike i medija, bio je vaterpolista, studirao DIF, a radio kao fizioterapeut u Beogradu i Italiji. Iako je gotovo nepoznat srpskoj javnosti, značajan je njegov veliki doprinos radu nekadašnje Zadužbine Nikole Pašić u Zaječaru i Narodnog muzeja Zaječar.

U nekoliko navrata bio je gost Zaječara i uvek nastojao da se na adekvatan način oduži za trud koji je grad ulagao u negovanje uspomene na njegovog dedu. Prilikom otvaranja Memorijala, 23. novembra 1996, poklonio je srebrni tanjir, dar gradonačelnika Moskve Pašiću, u jeku Prvog svetskog rata.

Istom prilikom zaveštao je i portret Nikole Pašića urađen na mirovnoj konferenciji u Parizu. Portret je jula 2005. godine poklonio Narodnom muzeju Zaječar, zajedno sa kolekcijom predmeta koje je dobio od Musolinija tokom boravka u Rimu 27. januara 1924. Zahvaljujući njemu zbirka Narodnog muzeja Zaječar obogaćena je i četkom za bradu sa monogramom "NP", kao i porodičnim foto – albumom iz Cavtata.

Većina navedenih predmeta izložena je u stalnoj postavci Narodnog muzeja Zaječar.

(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.