NAUČILA JE DA ČITA SA 4 GODINE, A SA 10 IZDALA SVOJ PRVI ROMAN: Upoznajte GENIJALNU devojčicu Milu Prvanović!
Mila Prvanović, Foto: Printscreen/youtube/@hukizdavastvo ‧

„Moć prijateljstva“

NAUČILA JE DA ČITA SA 4 GODINE, A SA 10 IZDALA SVOJ PRVI ROMAN: Upoznajte GENIJALNU devojčicu Milu Prvanović!

Mila je drugo dete čija ju je knjigu „Huk“ objavio u okviru svog projekta „Deca pisci“

Objavljeno:

U niškom Dečijem kulturnom centru promovisan je roman „Moć prijateljstva“ koji je napisala Mila Prvanović iz Niša koja ima svega 10 godina.

Mila je učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Miroslav Antić“, a naučila je da čita i piše sa četiri godine i već u vrtiću je pisala prve pričice.

Njena prva knjiga govori o prijateljstvu između dve devojčice, Emilije koja trenira plivanje i Višnje koja joj je velika podrška. One zajedno prolaze kroz različite avanture. Nakon preseljenja iz Bora u Niš, pre četiri godine, pronašla je najbolju drugaricu i to drugarstvo na neki način prenela u knjigu.

Ona je kazala da joj je za pisanje romana bilo potrebno 13 meseci. Počela je da ga piše u oktobru 2021. godine, a završila u novembru 2022. godine.

U proteklih godinu dana, napisala je jednu zbirku bajki i započela novi roman. Bajke nisu baš uobičajne. U njima prinčevi ne spašavaju princeze, već princeze koje se bore u tim bajkama, spašavaju grad, kraljevstvo ili morsko carstvo.

„Radnja romana koji sam počela da pišem dešava se za vreme Drugog svetskog rata. Devojčica siroče saznaje da u jednom dalekom mestu ima sestru i kreće na putovanje, na kome joj se dešavaju mnoge stvari“, objašnjava Mila.

Mila Prvanović
Mila Prvanovićfoto: Printscreen/youtube/@hukizdavastvo ‧

Ova talentovana devojčica kazala je da ima brojne obaveze u školi i oko domaćih zadataka, ide i na treninge odbojke, ali kada želi da piše onda pronađe vreme i za to.

Piše najviše kada je na odmoru, ali i tokom školske godine. Piše kada ima inspiraciju. Srpski jezik i fizičko su joj omiljeni predmeti u školi, ali voli i likovno, jer voli da crta.

Milini roditelji Jelena i Milan kazali su je njihova ćerka još od malih nogu pokazivala interesovanje za priče i bajke i dok nije naučila slova. Prvanovići imaju i Saru kojoj je sada šest godina i koja je takođe zainteresovana za priče i bajke i koja je već smislila svoju prvu priču.

Roman koji je Mila napisala poslali su u rukopisu izdavačkoj kući „Huk“ koja ima projekat „Deca pisci“ u okviru koga objavljuje knjige, čiji su autori deca. Iz štampe je izašao 23. septembra. Nakon nedavne promocije u Nišu, uslediće promocija u Boru, odakle se ova porodica preselila.

U izdavačkoj kući „Huk“ imaju samo reči hvale za desetogodišnju Nišlijku. Ističu da je posebno nadarena i vredna i ozbiljna kao pisac.

„Njena knjiga je koliko za decu, toliko i za odrasle. Vrednost romana je u tome što nam je iz ugla deteta dat život, izazovi, strah, obaveze, drugarstvo, prve ljubavi, ali i vršnjačko nasilje. Kako se deca nose sa tim saznaće svi oni koji pročitaju Milinu knjigu“, kazali su u izdavačkoj kući „Huk“.

Mila je drugo dete čija ju je knjigu „Huk“ objavio u okviru svog projekta „Deca pisci“.

Bonus video:

01:20

Sajam knjiga

(Espreso / Predsednik.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.