STARA ILI NOVA GRADNJA, ŠTA SE VIŠE ISPLATI KUPITI? Istraživali smo koje su PREDNOSTI I MANE
Kupovina stana ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić, Aleksa Petrović

CENA I KVALITET?

STARA ILI NOVA GRADNJA, ŠTA SE VIŠE ISPLATI KUPITI? Istraživali smo koje su PREDNOSTI I MANE

Istražili smo koje su to prednosti, ali i mane kupovine stanova u novoj i staroj gradnji

Objavljeno:

Veliki izazov prilikom kupovine nekretnine, naročito onima kojima je ovo prva kupovina, je to da li uzeti novogradnju ili se pak odlučiti za starogradnju.

Postoje različita mišljenja o tome da li je starija gradnja kvalitetnija od nove, dok neki smatraju da je proverenije kupiti stan direktno od investitora. Ovo su neki od ključnih faktora na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine stana.

Kvalitet gradnje - da li je to samo zabluda?

Prva zabluda je da su stari stanovi automatski bolji i kvalitetniji od novogradnje, ali ova pretpostavka može biti netačna. Materijali od kojih su građeni salonci i staragradnja su većinom slični, tako da ne postoji prevelika razlika u kvalitetu.

Prodaja stanova ilustracija
Prodaja stanova ilustracijafoto: Nemanja Nikolić, Printscreen/4zida.rs

Što se kupovine novih stanova tiče, najpametnije je uzimati stan od proverenog investitora, gde možete videti prethodne projekte, ali i proveriti legitimitet i kvalitet gradnje. Međutim, ukoliko ni to ne može da vas uveri, uvek se možete posavetovati sa stručnjacima za nekretnine. Postoje određeni standardi koje izvođači radova moraju poštovati, a to nas dovodi do sledeće stavke.

Starogradnja je jeftinija

Prva prednost starogradnje jeste njena cena, koja je znatno niža u odnosu na novogradnju. Život u stanu i uređenost stana učiniće nekretninu nešto povoljnijom, a jedino dobra lokacija može da doprinese većoj ceni, te su recimo salonci u centru grada uvek više cene nego što je realna cena stana. Međutim, ukoliko se stan ne nalazi u strogom centru, često su cene nešto povoljnije.

Renoviranje nakon kupovine

Ukoliko je stan u novogradnji rađen po propisanim standardima, na vama je samo da se uselite u njega i nemate nikakav problem. Ovo nije slučaj za starogradnju, gde je neophodno raditi određene renovacije, proveriti izolaciju, struju, vodu. Veliki problem kod nekih stanova u staroj gradnji je i nedostatak lifta, što se retko može naći u novim zgradama. Sve ovo i jeste razlog što su stanovi u staroj gradnji dosta jeftiniji.

Renoviranje stana
Renoviranje stanafoto: Profimedia

Međutim, sve su češće u prodaji prethodno renovirani stanovi, kako bi mogli da pariraju stanovima u novoj gradnji. Ovde se mora proveriti da li su renovacije urađene na dobar način i šta je konkretno menjano.

Na oglasima sve češće možemo videti i prodaju neuseljivi stanovi, a šta je to tačno možete pročitati OVDE.

Novogradnja je - NOVA

Novi zidovi, nova stolarija, nove instalacije - sve u stanu miriše na novo. Često su i bolje iskorišteni kvadrati, manji hodnici, veće sobe, bolje rešeno pitanje parkinga, a a pojedini investitori daju garanciju za obavljene radove i opremu, kako bi ih uverili u kvalitet odrađenih radova. Nove zgrade su često energetski efikasne, pa može uticati i na dugoročno manje račune.

S druge strane, ima i onih ulagača koji ne poštuju ove standarde, pa nude niže cene kvadrata. Veoma lako možete istražiti kakve su cene kvadrata po lokaciji na kojoj tražite stan.

Lokacija kao problem

Jedna od problema nove gradnje je što se grade van centra grada, često na periferiji, i iako jeste prednost što često ima bolje organizovne parking zone i dobro su povezani sa gradom, i dalje se očekuje nešto duže putovanje do centra. Ovo može da utiče na odluku o kupovini stana.

Kupovina stana
Kupovina stanafoto: Profimedia

Adaptacija je lakša

Kod stanova starije gradnje, moguće je pomerati, rušiti i podizati pregradne zidove kako bi se raspored prostorija prilagodio kupcu. Ali tako i renoviranje starog stana podrazumeva investicije, koje su nekad veće i od budžeta kojim kupac raspolaže.

Ako se kupac odluči za stan u novogradnji, pre nego što je izgrađen,može da utiče na raspored. Međutim, ako raspored prostorija nije ono što je kupac želeo, onda treba znati da za adaptaciju nisu zahvalne novije zgrade koje su građene od armirano-betonskih elemenata - montažni sistem. Ovakvi stanovi su mnogo skupi i zahtevni za modifikovanje.

Porez kao pomoć pri odabiru

Složićemo se da i stara i nova gradnja imaju svoje prednosti i mane, međutim, jedna stavka pomaže pri izboru, a to je - povraćaj PDV-a.

Kada kupujete stan u novogradnji, a to je prva nekretnina koju stičete na svoje ime, postoji mogućnost povraćaja PDV-a od 10%. To najčešće izgleda ovako - investitor je uračunao PDV koji je prethodno platio u cenu stana, a vi, nakon kupovine stana pokreće postpuak za povraćaj poreza, odnosno refunacija od 10% ukupne cene.

S druge strane, oni koji prvi put stiču nekretninu, a kupuju stari stan - takođe imaju poresku olakšicu, međutim, oni imaju porez na prenos apsolutnih prava (2,5% vrednosti stana). Naš zakon kaže da ovaj porez plaća prodavac, ali je u praksi tako da ovaj trošak gotovo uvek snosi kupac.

Obavezno proverite papire pre kupovine

Sigurno ste bar nekad čuli kako se stan prodao više puta, a kupci bili nasamareni. Ovo se češće dešava pri kupovini novih stanova, a iako je neophodno proveriti i stanove u starogradnji, to funkcioniše mnogo jednostavnije. Ukoliko vam prodavac dostavi papire o posedovanju stana, kao i dokumentaciju koju možete odneti kod notara na proveru, veoma lako možete proveriti legalnost nekretnine.

Međutim, ukoliko stan kupujete od investitora, neophodno je proveriti da li je stan uknjižen, da li zgrada ima upotrenu i građevinsku dozvolu. Što se tiče kredita za stan, moguće ga je podići samo na uknjižene stanove ili one u procesu legalizaciji. Zbog toga su često stanovi povoljniji ukoliko nisu uknjiženi.

Kako odabrati?

Sve ove činjenice mogu vam pomoći da donesete odluku, ali ipak je u pitanju lična preferenca. Ukoliko vam je bitna lokacija i volite stil starih zgrada, ili ipak volite modernija naselja sa "open space" konceptom, to je samo vaša odluka.

Kupovina nekretnine nije nešto što se radi svakodnevno, pa savetujemo da kontaktirate stručnjake, ali i detaljno proverite neketninu pre kupovine, kako biste izbegli sve moguće peripetije i probleme koji mogu da nastanu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

00:33

Sloba Radanovic opremio novi stan

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.