RADI SE REVIZIJA KARTONA, POZIVAJU SE RODITELJI NEVAKCINISANE DECE: Domovima zdravlja stiglo OVO UPUTSTVO iz Batuta
Vakcina / ilustracija, Foto: EPA HOTLI SIMANJUNTA

obratite pažnju!

RADI SE REVIZIJA KARTONA, POZIVAJU SE RODITELJI NEVAKCINISANE DECE: Domovima zdravlja stiglo OVO UPUTSTVO iz Batuta

Doktorka Todorović navodi da ima roditelja koji krenu sa redovnom vakcinacijom, a onda naprasno prekinu da dovode decu na vakcinaciju

Objavljeno:

Povećava se broj obolelih od velikog kašlja. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" bolest je potvrđena kod 1.051 osobe, samo u Beogradu registrovan je 631 slučaj obolevanja od velikog kašlja.

I dok raste broj obolelih, sa druge strane svake godine smanjuje se broj vakcinisane dece. Zbog toga je Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut uputio dopis svim domovima zdravlja u Srbiji da se revidiraju kartoteke i utvrdi koje je dete vakcinisano, a koje ne.

U domovima zdravlja za Euronews Srbija kažu da i bez instrukcija Batuta stalno "češljaju kartoteke" i pozivaju roditelje nevakcinisane dece, samo su sada dodatno pojačali aktivnosti. Revizija se posebno odnosi na decu rođenu 2015. i 2016. godine, koja su sada prvi i drugi razred u školi.

Na teritoriji Beograda veliki kašalj, za koji postoji vakcina, od marta 2023. godine do 21. januara 2024. godine potvrđen je kod 631 osobe. Samo u prošloj nedelji registrovano je 75 novoobolelih osoba.

Najveći broj obolelih je među decom i tinejdžerima uzrasta 10-19 godina (437 – 69,2 odsto), a među njima prednjače deca uzrasta 12 godina (84 obolelih – 19,2 odsto), 13 godina (79 obolelih – 18,1 odsto) i 14 godina (70 obolelih – 16 odsto). Među najmlađima, uzrasta do 4 godine je obolelo 61 (9,7 odsto).

Zbog težine kliničke slike na bolničkom lečenju je bilo 58 obolelih (među njima 49 dece uzrasta do tri godine). Lekari kažu da su najugroženija novorođenčad do dva meseca, koji nisu stasali za prvu dozu vakcine.

"Stigao dopis, pozivamo roditelje"

Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u DZ Čukarica kaže da su dobili instrukcije iz Batuta da se uradi revizija kartoteke na pedijatriji.

"Dopis je stigao iz Batuta i organizovali smo pozivanje roditelja dece koja nisu vakcinisana", rekla je Mitrović za Euronews Srbija.

Deca u Srbiji primaju petovalentnu vakcinu - Pentaksim koja je zaštita od velikog kašlja, difterije, tetanusa. Primaju je u pet doza. Primarna vakcinacija ide u tri doze i prima se u prvih šest meseci života (sa navršena dva meseca, sa tri i po meseca i sa šest meseci). Prva revakcina je sa 18 meseci, a zatim druga sa sedam godina, pred polazak u školu.

Treba napomenuti da vakcina ne daje trajni imunitet, već da pruža zaštitu desetak godina. Da bi se stvorio što jači kolektivni imunitet potrebno je da sve redovne doze primi najmanje 95 odsto dece. Međutim, broj vakcinisanih smanjuje se iz godine u godinu.

Najbolji primer za to je Beograd. Prvu dozu vakcine koja štiti i od velikog kašlja 2018. godine primilo je 92,01 odsto mališana, 2019. godine vakcinisano je 91,01 odsto, 2020. godine 88,02 odsto, 2021. godine 89,9 odsto, da bi 2022. godine obuhvat vakcinisane dece pao na 85,8 odsto.

Vakcinacija
Vakcinacijafoto: BETAPHOTO DRAGAN KARADAREVIC

Prvo vakcina pa tek onda pregledi za školu

Dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije u DZ Palilula kaže da su svi pedijatri na punktovima dobili instrukcije da deci koja polaze u prvi razred (2017. godište), prvo daju vakcinu koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja, pa tek onda odlaze na preglede kod očnog, ORL, fizijatra.

"I bez Batuta mi stalno radimo reviziju kartoteke, to je nama u opisu posla. Bukvalno svakog meseca prečešljamo kartoteku i pozivamo roditelje nevakcinisane dece. Odaziv nije toliki koliko bi mi želeli da bude, ali javi se po neko, budu savesni. Epidemija velikog kašlja nije proglašena, ali ima dosta obolelih", kaže Todorović za Euronews Srbija.

Dodaje da pedijatri u DZ Palilula insistiraju da se prati kalendar obavezne umunizacije, da se prvo primi MMR pa tek onda revakcina Pentaksima koji sadrži komponentu i protiv velikog kašlja.

Navodi da ima roditelja koji krenu sa redovnom vakcinacijom, a onda naprasno prekinu da dovode decu na vakcinaciju.

"Kada ih pitam zašto se promenio njihov stav kada su primali vakcinu, onda oni kažu 'nismo bili osvešćeni i obavešteni'. To je uticaj antivakserskog lobija. Onda objašnjavamo ljudima šta sve mogu da izazovu zarazne bolesti za koje postoji vakcina", priča ona.

Dodaje da se sada malo podigla svest i kod roditelja kada se pojavio veliki broj obolelih. Dr Todeorović kaže da je tako i sa malim boginjama, da roditelji izbegavaju MMR vakcinu, a kada se pojavi epidemija sa smrtnim ishodima onda se osveste.

"U jednom trenutku 2018. godine je odaziv za MMR vakcinu pao na 60 odsto. To je mali broj, ako se zna da je tek sa 95 odsto vakcinisanih nacija zaštićena. Zato je se i pojavila epidemija", zaključila je ona.

Bonus video:

04:47

Suluda je vakcinacija za svaku promenu, OVI LJUDI TREBA DA SE PAZE

(Espreso/ Euronews, Slavica Tuvić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.