Najveća srpska sramota je upravo postala još veća! Samo da čujete koliko Srba nema nijedan zub!
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija

frapantno

Najveća srpska sramota je upravo postala još veća! Samo da čujete koliko Srba nema nijedan zub!

Doktor Vojkan Lazić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu rekao je za RTS da je ukidanje sistema stomatološke zdravstvene zaštite, zbog redukcije sečenja troškova u domovima zdravlja, dovelo do toga da je sve veći broj osoba sa prisutnom krezubošću
Objavljeno: 14:07h

Istraživanje Instituta "Batut" pokazuje da više od 700.000 građana Srbije, odnosno svaki deseti, nema nijedan svoj zub u vilici.

Istraživanja i u svetu i kod nas pokazuju da nijedan sistem zdravstvene zaštite ne može da obezbedi dobro opšte zdravlje i zdravlje usta i zuba bez aktivnog učešća društva u celini. Ne samo stariji, već i veliki broj osoba u srednjim godinama, pa i mlađi ljudi, imaju malo svojih zuba.

Doktor Vojkan Lazić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu rekao je za RTS da je ukidanje sistema stomatološke zdravstvene zaštite, zbog redukcije sečenja troškova u domovima zdravlja, dovelo do toga da je sve veći broj osoba sa prisutnom krezubošću.

foto: Thinkstock

- Pogotovo preventiva po domovima zdravlja i školama nije onakva kakva bi trebalo da bude i kakva je nekada bila, tako da se sve veći broj problema javlja - istakao je Lazić i dodao da se zbog toga kasnije otkrivaju karijesi. Krezubost može da se javi u ranom životnom dobu. Razlozi su uglavnom loša oralna higijena i neodlasci kod zubara. Građani Srbije uglavnom idu stomatologu tek kada imaju nesnosan bol ili im se zub već raspada.

- U osnovi karijesa su bakterije koje se nalaze u mekim naslagama, znači da je higijena broj jedan u prevenciji nastanka karijesa - ističe doktorka Katarina Beljaković Ivanović sa Klinike za bolesti zuba pri Stomatološkom fakultetu.

Prema njenim rečima, operacioni mikroskop služi da fine strukture, koje su bile nedostupne oku, stomatolog može da vidi i uz pomoć tog uređaja dolazi se do mnogo sigurnije i predvidljivije terapije.

Pokvareni zubi izazivaju bolesti drugih organa, uglavnom srca, mozga, pluća i početak su različitih infekcija.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.