U ČAČKU SMENA GENERACIJA, MLADI JOVAN (18) PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA: Sa Zapadne Morave poslata najlepša slika
Jovan Kecović, Foto: RINA

ČESTITAMO

U ČAČKU SMENA GENERACIJA, MLADI JOVAN (18) PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA: Sa Zapadne Morave poslata najlepša slika

Ove godine prijavilo se skoro 200 takmičara, a da zaplivaju hladnom Moravom nisu se uplašile ni devojke

Objavljeno:

Hladna Morava nije ovog Bogojavljenskog jutra pokolebela hrabre plivače da uskoče u vodu i doplivaju do Časnog krsta. Nakon nekoliko godina kada je prvi do cilja stizao Andjelko Kovačević, sada je došlo do smene generacija pa je do krsta prvi doplivao osamnaestogodišnji Jovan Kecović.

- Ovo mi je drugi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi puno znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja. Nije bilo mnogo hladno, rekao je za RINU Jovan.

Bogojavljenje
foto: RINA

Ove godine prijavilo se skoro 200 takmičara, a da zaplivaju hladnom Moravom nisu se uplašile ni devojke, a njih osam je rame uz rame sa momcima uskočilo u vodu.

Dan kad su se, po jevanđelju otvorila nebesa i Bog se obratio ljudima, Hrišćani kao jedan od najvećih praznika proslavljaju već vekovima. A oni vernici koji plivaju za Časni krst simbolizuju sabornost i jedinstvo u veri. U organizaciji Sportskog centra "Mladost", a pod pokroviteljstvom grada Čačka, plivanje za Časni krst održano je 19. godinu za redom.

1 / 7 Foto: RINA

- Bitno je da u ovo teško vreme pokažemo jedinstvo u veri i istrajnost kako sva iskušenja koja se pred nas stvaljaju lakše prevazišli. Raduje nas što se ove godine prijvio rekordan broj plivača za Časni krst, jer ova manifestacija jeste sportska, ali pre svega duhovna i religiozna, a vidimo da mladi i dalje čuvaju stare običaje i tradiciju, rekli su organizatori.

U čačanskom Domu kulture biće održana Bogojavljenska akademija na kojoj će pobednik,ali i ostali učesnici dobiti zaslužena priznanja.

Bonus video:

00:17

Plivanje za Časni krst u Užicu

(Espreso / RINA/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.