DANAS SE GLEDA U KOM PRAVCU VETAR DUVA:Etnolog otkriva ZAŠTO se dani od Božića do Bogojavljenja nazivaju NEKRŠTENIM
Krst, Foto: RINA

Pripremaju se pihtije koje se sutra jedu

DANAS SE GLEDA U KOM PRAVCU VETAR DUVA:Etnolog otkriva ZAŠTO se dani od Božića do Bogojavljenja nazivaju NEKRŠTENIM

Mnogi običaji koji su bili karakteristični za Badnji dan mogu i da se ponove na Krstovdan

Objavljeno:

Postoje brojni običaji koji se vezuju za zimski Krstovdan u narodu, ali u zapadnoj Srbiji su najpoznatiji pripremanje pihtija na ovaj praznik, koje se konzumiraju na Bogojavljhanje, ali i važno mesto zauzimaju na slavskoj trpezi na Svetog Jovana.

Još jedan poznat običaj u ovom delu zemlje je I praćenje pravca vetra koji duva danas, pa se veruje, da će se taj pravac zadržati tokom skoro čitave godine.

- Ovo su praznici posvećeni Božiću, jer period od Božića do Bogojavljenja, to su takozvani nekršteni dani, tu je 12 dana, a svaki od tih dana simbolizuje jedan od meseci. Običaja je zaista mnogo, međutim, ovo je pomen na samo Hristovo krštenje, na sam krst i primanje hrišćanske vere, što je veoam važno, rekla je za RINU etnolog Snežana Ašanin.

Krst
Krstfoto: RINA

Ona dodaje da imamo dva Krstovdana u godini u našem crkvenom kalendaru, jedan je jesenji, a drugi zimski. Mnogi običaji koji su bili karakteristični za Badnji dan mogu i da se ponove na Krstovdan.

- Vredno je pomena i to da je ovo prvi posni dan posle Božića. Sutra je Bogojavljenje, dan kada se Hristos javio, ovo je pomen na Isusa Hrista na našu pravoslavnu veru I na sva ta znanja koja se prenose s kolena na koleno”, rekla je Snežana Ašanin.

S tim u vezi u selu Bapsko Polje Milovan Kolović Gero pesmom i molitvom ovih dana ikonopiše i rezbari krst na drvetu masline koje je doneo sa Svete Gore. Ovaj čovek na taj način kroz hobi izražava svoj talenat.

Milovan Kolović Gero
Milovan Kolović Gerofoto: RINA

- Napravio sam grubo obrise krsta, taj krst oslikavam, koji ću nakon lakiranja i osveštavanja darivati nekom od manastira na Svetoj Gori. Tehnikom pirografije ovo radim, vrelom, odnosno usijanom žicom, a na dnu krsta stavio sam kamenčiće i pesak sa svete gore u rupu koju sam zatvorio”, pojašnjava Milovan Kolović iz Bapskog Polja.

Bonus video:

01:56

DANAS SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, OVE OBIČAJE VALJALO BI DA ISPOŠTUJETE: Pravi vernici na Krstovdan jedu samo DVE STVARI

(Espreso / RINA/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.