DA LI SE SUTRA POSTI? Ovo se UVEK JEDE na veliki praznik BOGOJAVLJENJE, CRVENO JE SLOVO
Bogojavljenje, Foto: Wikipedia

običaji za bogojavljenje

DA LI SE SUTRA POSTI? Ovo se UVEK JEDE na veliki praznik BOGOJAVLJENJE, CRVENO JE SLOVO

Pravoslavni vernici posle Krstovdana slave i Bogojavljenje, a poštuju se brojni običaji

Objavljeno:

Bogojavljenje je jedan od značajnih praznika, slavi se u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh, odatle i dolazi naziv Bogojavljenje.

Bogojavljenje se obeležava 19. januara i spada u tzv. nepokretne praznike, odnosno praznike čiji se datum ne menja, a odmah potom, 20. januara, slavi se i Sveti Jovan Krstitelj. Prethodi mu Krstovdan.

Takođe, Bogojavljenje predstavlja i kraj tzv. nekrštenih dana.

Da li se na Bogojavljenje posti?

Na Bogojavljenje nije obavezno postiti, bez obzira na to kog se dana slavi. Štaviše, na Bogojavljenje se jedu pihtije koje se spremaju za Krstovdan.

Posna hrana
Posna hranafoto: RINA

Zamišljenje želje u ponoć

Tačno u ponoć kada otkuca sat, otvara se nebo i tada se ostvaruju želje. Stanite na prozor i zamislite želju, a smatra se i da bi trebalo zapamtiti san koji ste sanjali u noći između 18. i 19. januara jer to predstavlja neku vrstu predskazanja.

Običaj je da neudate devojke stave ogledalo ispod jastuka i te noći uoči Bogojavljenja će sanjati svog mladoženju. Takođe, kaže se da od Bogojavljenja počinju dani pogodni za venčanja.

Bogojavljenska vodica

U pravoslavnim hramovima širom zemlje se na ovaj dan osveštava Bogojavljenska vodica. Za nju se govori da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i odnesu je kući. Da bi bili zdravi tokom cele godine treba da se sa ukućanima umiju njome. Takođe, i trudnicama valja dati Bogojavljensku vodicu, pogotovo onima koje su prebacile termin ili ne mogu lako da se porode, kako bi se iznenada otvorile (poput neba) i rodile zdravu decu.

Pozdrav

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Bog se javi" ili "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Kupanje u reci

Na Bogojavljenje se pred samo svitanje kupalo u reci zarad boljeg zdravlja, ali ovaj ritual mogli su da izvode samo zdravi ljudi. Iz tog običaja je proistekla i trka za Bogojavljenski krst. Naime, u reku se baca Časni krst, a mladići i neretko devojke, se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Onoga ko prvi dopliva do njega pratiće sreća cele godine.

Plivanje za Časni krst
Plivanje za Časni krstfoto: MONDO - STEFAN STOJANOVIĆ

Predviđanje vremena pepelom

Na Bogojavljenje valja izaći na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se odredilo koji vetra se zakrstio, tačnije koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Ako duva istočni vetar godina će biti sušna, južni vetar predskazuje kišnu godinu, a zapadni rodnu godinu.

Bonus video:

03:15

BOGOJAVLJANSKE TRKE I U KRAGUJEVCU, NIŠU, SREMSKOJ MITROVICI: Najmlađa učesnica ima samo 12 godina (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Glossy/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.