HOĆE LI BITI ODLOŽEN POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA? Ministarka Slavica Đukić-Dejanović razrešila DILEMU
Foto: Printscreen/Youtube/Prva

obratite pažnju!

HOĆE LI BITI ODLOŽEN POČETAK DRUGOG POLUGODIŠTA? Ministarka Slavica Đukić-Dejanović razrešila DILEMU

Ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović je istakla da nema razloga niti elemenata da se produži raspust

Objavljeno: 10:26h

Za đake u Vojvodini drugo polugodište je već počelo, a učenici iz ostatka Srbije bi trebalo da im se pridruže od ponedeljka. Brojni virusi, oboljenja slična gripu, kao i kovid su oko nas, ali nema razloga za brigu kada je reč o epidemijskoj situaciji koja bi odložila početak drugog polugodišta. Da se raspust neće produžiti potvrdila je i ministarka prosvete i funkcionerka SPS Slavica Đukić-Dejanović.

"Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut pomno prati epidemiološku situaciju u Srbiji i naš orjentir u ministarstvu prosvete zapravo zavisi od toga. Nema razloga niti elemenata da za sada, prema podacima koji su sasvim pouzdani, produžimo raspust, a i ako bi se raspust produžio, ako bi moralo to da se učini, mi smo morali odmah da napravimo i program nadoknade svega toga, a u ovom momentu situacija nije takva", naglasila je ministarka prosvete i funkcionerka SPS Slavica Đukić-Dejanović i dodala:

"Međutim, i u prethodnom izveštaju imali smo prilike da čujemo da zaista respiratorni virusi, virus gripa, rinovirusi i još neki virusi su frekventniji nego što je uobičajno, ali i vreme im je. Klimatski faktori su takvi da olakšavaju njihov uticaj, nažalost negativan, na organizam naših, najčešće najmlađih, sugrađana. Pratićemo epidemiološku situaciju dalje i ne mogu tvrditi da neće biti možda nekog prekida, ako bude razloga. U ovom momentu zaista nema takvih razloga", naglasila je ona u Jutarnjem programu Prva TV.

Učenici u učionici / ilustracija
Učenici u učionici / ilustracijafoto: Zorana Jevtić

Ona je nedavno govorila da razredne starešine imaju sve veću ulogu, jer iako ne mogu da upoznaju dušu svakog od 30 učenika u odeljenju mogu da definišu nekoliko tipova učenika. Zato je razrednim starešinama, kako je dalje naglasila, neophodna nagrada i to minimalno povećanje finansija koje dobijaju razredne starešine u procesu nagrađivanja.

"Razredne starešine, nastavnici, profesori i učitelji obavljaju možda najznačajniji posao u vaspitno obrazovnom sistemu u Srbiji uopšte. To je njihova uloga. Nakon, nažalost, majske tragedije mi imamo one lekcije koje nikada nećemo zaboraviti i koje nas obavezuju da bezbednost dece bude jedan od prvih zahteva na kojem moramo da radimo svi. Sigurno da u jednom odeljenju ne mogu svi nastavnici podjednako poznavati svako dete, posebno njegova psihološka svojstva. Razredni starešina ima obavezu i potrebu, do sada je to radio ali sada su te administrativne mere dosta precizirane, da prati postignuća dece, ne samo u pogledu ostvarenog uspeha, nego njegovo vladanje i ponašanje", rekla je Đukić-Dejanović.

Bonus video:

02:16

KAKO PREŽIVETI JANUAR? Dve Nove godine, Božić, slave, zimski raspust, odmor, KAKO ISPRATITI SVE? Gavrilović: Banke su NUŽNO ZLO

(Espreso / Prva tv/ Mondo/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.