"KO SE KRSTOM KRSTI, TAJ KRSTOVDAN POSTI": Veruje se da treba uzeti KRSTOVDANSKU VODICU, a OVO uraditi u PONOĆ!
Krstovdan, Foto: SPC

KRSTOVDAN

"KO SE KRSTOM KRSTI, TAJ KRSTOVDAN POSTI": Veruje se da treba uzeti KRSTOVDANSKU VODICU, a OVO uraditi u PONOĆ!

Veruje se da u ponoć, između Krstovdana i Bogojavljenja treba zamisliti želju

Objavljeno:

Danas je zimski Krstovdan, u narodu poznat i kao prvi posni dan posle velikog Božićnog posta. Prethodi Bogojavljenju i Svetom Jovanu, spada u nepokretne praznike i sa sobom nosi i određene običaje. Slavi se kao uspomena na prve hrišćane - katihumene - koji su primili veru na početku propovedi.

Naime, ovaj dan obeležavaju svi oni hrišćani koji su kršteni, a sam praznik se vezuje za krštenje Isusa Hrista koji je kršten u reci Jordan. Za današnji dan je strogo pravilo da se posti jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikog praznika. U narodu ostala izreka "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti".

Krstovadan
Krstovadanfoto: Vikipedija/Javno vlasništvo

U pravoslavnim hramovima se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog uz ritual velikog osvećenja vode. Iako se na Bogojavljenje osveštava vodica, takođe se i na Krstovdan deli vernicima krstovdanska vodica, koja se čuva u kućama radi zdravlja. Veruje se da ova voda pomaže pri isceljenju duše i tela.

"Danas su poznata dva osvećenja vode: veliko i malo. Veliko vodoosvećenje se vrši dva puta u godini na Krstovdan (Navečerje Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, u kome Crkva vidi ne samo prototip omivanja grehova, no i stvarno svećenje prirodne vode pogružavanjem Boga u telu u vodu", piše "Spc-mb.net".

Veruje se da u ponoć, između Krstovdana i Bogojavljenja treba zamisliti želju.

Bonus video:

01:56

DANAS SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, OVE OBIČAJE VALJALO BI DA ISPOŠTUJETE: Pravi vernici na Krstovdan jedu samo DVE STVARI

(Espreso/ Spc-mb.net/ Ona.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.