JOŠ NISU EVAKUISANE SVE ŽIVOTINJE S KRČEDINSKE ADE: Desio se jedan peh
Krčedinska ada, Foto: Printscreen/Instagram/MUPSRBIJE

LOŠA SITUACIJA

JOŠ NISU EVAKUISANE SVE ŽIVOTINJE S KRČEDINSKE ADE: Desio se jedan peh

Plavšić je rekao da mu je u ovom trenutku prioritet da evakuiše još pet krava, koje su iscrpljene zbog hladnoće

Objavljeno:

Prošle nedelje je skelama "Vojvodinašuma" koja je pritekla u pomoć, prevezeno oko 100 krava rase podolsko ili sivo-stepsko goveče, koje su genetski resurs Srbije.

Milenko Plavšić, vlasnik stada krava i konja, koji su zarobljeni na Krčedinskoj adi zbog visokog vodostaja Dunava, još nije uspeo da preveze svu stoku na svoje imanje u Kovilju.

On ne može da pohvata konje koji su, zbog polomljene ograde na oborima, izašli napolje i slobodno se kreću pašnjacima.

Plavšić je rekao da mu je u ovom trenutku prioritet da evakuiše još pet krava, koje su iscrpljene zbog hladnoće. Plavšić je rekao da su zbog iscpljenosti do sada uginule četiri krave, a da pojačanom ishranom sada pokušava da oporavi preostale.

1 / 3 Foto: Instagram Printscreen/MUP Srbije

Prošlonedeljna evakuacija

Dodao je da poseduje oko 100 konja, domaćih i mešanaca, a da ne zna tačan broj jer ih kradu dok su na ispaši na adi, gde ih izvodi već desetak godina. Plavšić je rekao da na tom rečnom ostrvu ima stoke više vlasnika i da i sam ima nekoliko jutara zemlje za ispašu. Podolska goveda su stara i danas retka rasa, prepoznatljiva po velikim rogovima u rasponu i do metar i po, sa crnim repovima.

Krčedinska ada je jedno od najvećih prirodnih dunavskih ostrva, nastalo pomeranjem toka reke na jug, kada je Dunav presekao sopstveni meandar i formirao ostrvo. Ada se proteže preko puta Krčedina. Sa južne strane ade je glavni tok Dunava, a sa severa je stari tok koji se naziva Dunavac.

Površina Krčedinske ade je 8,8 kvadratnih kilometara, a njen suvi deo varira, u zavisnosti od visine vodostaja Dunava.

Bonus video:

06:07

MUZU KRAVE, RADE NA NJIVI, BRINU O DECI, A TO IM NIKO NE PRIZNAJE! Poverenica upozorila na težak položaj i prava žena na selu

(Espreso / Telegraf / Lj.R/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.