EVO ŠTA DA RADITE AKO PROPADNETE KROZ LED, OVO JE PRVO ŠTO MORATE DA UČINITE: Ronilac otkrio kako da SAČUVATE ŽIVOT
Zaleđeno jezero, Foto: Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

EVO ŠTA DA RADITE AKO PROPADNETE KROZ LED, OVO JE PRVO ŠTO MORATE DA UČINITE: Ronilac otkrio kako da SAČUVATE ŽIVOT

Može li čovek koji nije iskusan, da se sam izvuče kroz led koji je napukao i šta je najvažnije, kako naći izlaz, kako pomoći sebi u ledenoj vodi, jer snižavanje temperature oduzima i snagu

Objavljeno: 08:18h

U protekla dva dana vatrogasci spasioci morali su da intervenišu u slučajevima kada su ljudi upadali u ledenu vodu. Iz Bare Reva u beogradskom naselju Krnjača prekjuče su spaseni žena i pas koji su upali u ledenu vodu. Dan kasnije pripadnici MUP-a u Somboru spasili su dve devojčice koje su šetale po zaleđenom jezeru u Bačkom Gračacu i upale u vodu.

U oba slučaja sve je srećno završeno, ali u situaciji kada pomoć ne može tako brzo da dođe vredi znati neke savete iskusnih ronilaca kako se izvući iz ledene vode ili kada propadnete kroz led. Može li čovek koji nije iskusan, da se sam izvuče kroz led koji je napukao i šta je najvažnije, kako naći izlaz, kako pomoći sebi u ledenoj vodi, jer snižavanje temperature oduzima i snagu.

- Najbolje je izbegavati takve riskantne situacije, ali kada već dođe do toga, najvažnije je ne paničiti. Treba se što pre osloboditi jakne i čizama, ako je moguće. Greška je pokušavati, sa kompletnom odećom popeti se na led. Osoba u vodi je preteška, led je klizav, tako da je to veoma teško izvesti. U svakom slučaju, na tankom ledu, koji može da pukne svakog momenta, treba se kretati tako da površina pritiska na led bude što veća. Znači, ležeći potrbuške i lagano klizati po njemu. Pomoć treba pružiti pomoću konopa, koji se dobaci do žrtve, ili neka grana... Nikako ne prilaziti osobi u vodi gde je led najtanji, za 24sedam govori Janez Kranjc, ronilac i instruktor ronjenja.

Kako se bezbedno proverava koliko je čvrst led na površini jezera da bismo eventualno hodali po njemu do osobe koja je propala. Da li postoji način za bezbedno kretanje po ledu na površini neke vode?

- Ako planiramo izlazak na led, to treba da radi osoba obučena u suvo ronilačko odelo (Dry Suit), koja će oko pojasa imati privezan konop koji drži neko na obali. Tada se otvara rupa u ledu (najčešće motornom testerom) i nakon toga se procenjuje debljina leda. Po ledu debljine 15 cm se bezbedno može hodati. Na žalost, zima koja je napravila takav led je poslednji put bila u našim krajevima pre 7 godina, navodi Kranjc.

Koliko vremena je moguće da čovek provede u hladnoj vodi po zimi, a da ima priliku da se spasi?

- Poznato je da voda oduzima temperaturu ljudskom telu 20 puta brže nego vazduh. Čovek koji upadne u vodu nema baš mnogo vremena da reaguje. Kada, recimo jezero zaledi, temperatura na dnu je oko 4 stepena, a ispod leda upola hladnije, znači 2 stepena Celzijusa. Osoba u vodi je najčešće šokirana, konfuzna, a kako vreme odmiče opadaju motoričke i mentalne sposobnosti. Statistika kaže da u vodi temperature 0 stepeni, smrt nastupa za pola sata, upozorava iskusni ronilac.

Led, Zaleđeno jezero
foto: Ana Fernandez / Zuma Press / Profimedia

Kako možemo da pomognemo nekome ko je upao u ledenu vodu ili kroz zaleđeno jezero, a da ne ugrozimo sebe, da li postoje neka priručna sredstva kojima možemo da se poslužimo dok ne dođu profesionalci?

- Ako vidimo nekoga ko je propao kroz led, nikako ne treba bezglavo juriti u pomoć, jer ćemo i sami upasti u problem. Idealno bi bilo problem rešiti dobacivanjem konopa, ili pružanjem duže grane. U slučaju da se odlučimo da ipak izađemo na led koji bi mogao da pukne, to treba činiti potrbuške, puzeći po ledu. Obavezno sa privezanim kanapom za sebe. U suprotnom rizikujemo svoj život, upozorava Kranjc u izjavi za 24sedam.

Bonus video:

01:24

SNEG JE OVAJ DEO SRBIJE OSTAVIO BEZ STRUJE: Ne otvaramo zamrzivač, imamo hrane za još dva dana! Snalaze se sami protiv KATASTROFE

(Espreso/ 24 sedam/ I.K./ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.