BRUKA I SRAMOTA: Profesorka klavira osvajala sa učenicima brojne nagrade, a sada nema da plati RAČUN ZA STRUJU!
Vesna Milić, Foto: Vesna Milić

tužna priča

BRUKA I SRAMOTA: Profesorka klavira osvajala sa učenicima brojne nagrade, a sada nema da plati RAČUN ZA STRUJU!

Najusamljenija je zbog toga što ne može da radi posao koji voli, sviranje i pevanje su njen život

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Iako je svoju ljubav prema muzici nesebično poklanjala deci, profesorka muzičkog iz Beograda, Vesna Milić (43) sada živi kao socijalni slučaj i nema dovoljno novca ni da plati račun za struju.

Teška sudbina talentovane profesorke nam treba postaviti ključno pitanje, da li se isplati u Srbiji biti uopšte talentovan u svojoj profesiji?

Ljubav prema klaviru je stekla od svojih roditelja koji su se takođe bavili muzikom. Sa svojim učenicima je učestvovala i osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Sada ona ne može da živi život dostojan čoveka i da nema njenih kolega koji joj svremena na vreme pomognu da nekada odsvira omiljenu kompoziciju na klaviru na nekoj priredbi i zaradi novac, ne zna od čega bi živela.

Nastavnica, Muzička škola, Vesna Milić
foto: Vesna Milić

Svoju životnu ispovest, Vesna Milić je ispričala za portal Espreso.

"U međuvremenu još uvek nisam našla "normalan" i stalan posao i sada sam nažalost u težoj situaciji. Nemam stalna mesečna primanja i to mi predstavlja veliki finansijski problem. Razgovarala sam i sa predstavnicima opštine Lapovo koji su mi obećali pomoć, pre svega u zaposlenju i da će se potruditi, ali za sada ništa od toga", započinje priču Vesna.

Kako kaže, prijatelji je novčano pomažu koliko mogu, ali je to nedovoljno za jedan samostalan i ozbiljan život. Najusamljenija je zbog toga što ne može da radi posao koji voli, sviranje i pevanje su njen život.

Vesna Milić
foto: Vesna Milić

"Ja mnogo volim da sviram, ali još više volim da pevam. Kolege mi povremeno pomognu i pozovu me da pevam ponegde za dve do tri hiljade dinara. Taj zarađen novac mi je samo dovoljan da kupim pojedine namirnice i da smanjim troškove računa koliko je to moguće, ali to je nedovoljno za jedan normalan život. Računi rastu iz dana u dan, a ja ne znam šta me čeka u budućnosti", priča potresnim glasnom Vesna Milić.

Međutim, tu nije kraj životnim nedaćama ove izuzetne profesorke klavira. Zbog neredovnih plaćanja računa na vrata su joj kucali i sudski izvršitelji.

"Bojim se sudskih izvršitelja, dobila sam upozorenja. To mi je "hvala" za osvojene 22 nagrade sa svojim učenicima. Osvojala sam sa njima na brojnim domaćim i međunarodnim klavirskim takmičenjima, a sada se borim za goli opstanak. Zar smo mi kvalitetni muzički i pedagoški stručnjaci to zaslužili? Najviše me brine račun za struju koji iznosi više od 50 hiljada dinara i samo Boga molim da mi ne isključe struju.", kaže Vesna.

Nastavnica, Muzička škola, Vesna Milić
foto: Vesna Milić

Kako dodaje, nije ona jedina u problemu, većina njenih kolega iz klavirske profesije se nalazi u više nego nezavidnoj poziciji, ali ipak nada se da će moći nekada da ponovo nađe posao u struci i prenese svoje znanje budućim pokolenjima.

"I da se desi "čudo" da nađem posao u mojoj struci, ja bih bila prezadovoljna, jer mi je glavna želja da svoje enormno muzičko znanje prenesem novim pokoljenjima, kao i svojoj deci. Nekada imam samo za hleba i običnu kokošiju supicu iz kesice. Nadam se da će biti pravde za mene.", završava Vesna.

Nastavnica, Muzička škola, Vesna Milić
foto: Vesna Milić

Podsetimo, profesorka Vesna Milić osvojila je mnoštvo nagrada sa svojim đacima i na svaku pojedinačnu je posebno ponosna.

"Na takmičenju "Zemun international competition" učenica Vera Dosić je osvojila drugu nagradu, učenica Dunja Elez je na brojnim takmičenjima osvajala drugu nagradu, na "Memorijalu Kosta Manojlović" učenica Hana Golubović je osvojila prvu nagradu. Na "Piko piano talentu" Vera Dosić je osvojila drugu nagradu, kao i ostala brojna takmičenja i nagrade...", ispričala nam je tada Vesna.

Što se tiče dece koja gaje simpatije prema klaviru i muzici uopšte i koje roditelji planiraju da školuju i usmeravaju u tom pravcu umetnosti, Vesna ima nekoliko korisnih saveta za njih:

"Neka prvo pokušaju da upišu muzičku školu i ukoliko profesori na prijemnom procene da oni imaju sluha, biće upisani. Nakon toga, neka se opredele za određeni instrument, da li je to klavir ili violina... ali je najbitnije da se odluče na kom će instrumentu učiti muziku, da se tome maksimalno posvete i vrlo brzo će zavoleti umetnost", rekla je ona.

Broj žiro računa za pomoć Vesni Milić je:

200 127924902 93 kod Banke Poštanske Štedionice.

Bonus video:

00:58

STARIJA MUZIKA SE NARUČUJE JER MODERNA BAŠ I NE VALJA Željko Vasić: Postoji marketing, ljudi više ne pitaju i ne procenjuju!

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.