EVO NA KOJI NAČIN NIKAKO NE SMETE DA KORISTITE BOGOJAVLJENSKU VODICU: Veliki je greh i tako gubi SVETU MOĆ
Sveta vodica, Foto: Aleksa Petrović

BOGOJAVLJENJE

EVO NA KOJI NAČIN NIKAKO NE SMETE DA KORISTITE BOGOJAVLJENSKU VODICU: Veliki je greh i tako gubi SVETU MOĆ

Sveta Vodica, naročito ona Bogojavljenska (koju narod uglavnom i nosi svojim domovima), može se čuvati neograničeno vreme

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 19. januara proslavljaju veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje za koji se vezuju brojni običaji. Naročito Bogojavljenska vodica ima posebno značenje.

Bogojavljenje je jedan od najlepših naših praznika koji je obeležen mnogim lepim verovanjima naših starih. Obeležava se i plivanjem za Časni krst, kao i odlaskom u crkvu, gde bi trebalo iskreno da se pomolite i uzmete Svetu vodicu.

Veliko vodoosvećenje se vrši dva puta u godini na Krstovdan (Navečerje Bogojavljenja) i na Bogojavljenje, u kome se sećamo Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, u kome Crkva vidi ne samo prototip omivanja grehova, no i stvarno svećenje prirodne vode pogružavanjem Boga u telu u vodu. Tom prilikom priziva se Duh sveti koji običnu vodu pretvara u svetu.

Osvećena voda je "voda života" i kao takva konzumira se sa velikom verom i može da uradi nemoguće. Ako verujete - čuda će se i desiti. Sveta voda se može piti ili sa njom se može škropiti (osoba ili prostorija, predmet i td.). Na taj način blagoslov svete vode prelazi na nas i u nas.

Sveta vodica
Sveta vodicafoto: Printscreen/Youtube/Duhovnik Biblioteka

Vernik se mora posebno pripremiti za ovaj čin ispijanja vode: post na Krstovdan je jedna od priprema kao i molitva na usnama ali i u mislima.

"Gospode Bože moj, pomiluj me grešnog!" , molitva je nad molitvama, koja može da se izgovara u trenucima ispijanja svete vode, ali najvažnije je iskreno pokajanje i vera u moć sevete vode.

Bogojavljenska voda nije kvarljiva i u kući može stajati koliko god hoćete, međutim ona neće imati nikakvu moć ako je čuvate u nekoj flaši. Kada vam je dan loš iz bilo kog razloga, popijte gutljaj vode ili se njom umijte. Uz iskrenu veru sveta voda može samo da pomogne.

Bogojavljenje
Bogojavljenjefoto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

Šta treba da uradide sa Bogojavljenskom vodicom od prošle godine?

Sveta Vodica, naročito ona Bogojavljenska (koju narod uglavnom i nosi svojim domovima), može se čuvati neograničeno vreme. Ma koliko je dugo čuvali, ona ne gubi svoju osvećujuću blagodat. Ima u narodu porodica koje Bogojavljensku vodicu čuvaju po trideset i više godina, s tim što svake godine, od nove vodice, kada je donesu iz crkve, pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru vodicu.

Prema narodnom predanju i običaju koji je Crkva prećutno usvojila, te je isti stekao predanjsku vrednost, ukoliko se sva količina Bogojavljenske Vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova Vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće. U svakom slučaju tamo gde se neće izložiti gaženju i obesvećenju.

Bog se javi - Vaistinu se javi!

Bonus video:

03:15

BOGOJAVLJANSKE TRKE I U KRAGUJEVCU, NIŠU, SREMSKOJ MITROVICI: Najmlađa učesnica ima samo 12 godina (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Stil/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.