METEOROLOG SOVILJ OTKRIO KAKVO VREME NAS ČEKA DO KRAJA JANUARA: Stiže nova TURA SNEGA i HLADNOĆE, a otopljenje...
Slobodan Sovilj, Foto: RINA, Kurir TV

ZIMSKO VREME

METEOROLOG SOVILJ OTKRIO KAKVO VREME NAS ČEKA DO KRAJA JANUARA: Stiže nova TURA SNEGA i HLADNOĆE, a otopljenje...

Meteorolog Sovilj je izneo prognozu za kraj januara u kojoj je otkrio da stiže novi sneg, a spomenuo je i otopljenje

Objavljeno:

Meteorolog Slobodan Sovilj izjavio je danas da se tokom sledeće nedelje očekuju dve kratkotrajne snežne epizode, od kojih će prva uslediti već sutra uveče. Sovilj je rekao da će u noći između ponedeljka i utorka sneg prvo početi da pada u Vojvodini.

"Zatim će u utorak, ujutro i prepodne nastaviti da pada i u ostalim krajevima naše zemlje. Količina snega se neće bitnije razlikovati u odnosu na ovu prethodnu epizodu", rekao je Sovilj i dodao da će u nižim predelima pasti do šest centimetara snega, a na planinama malo više.

On je naveo da se naredni snežni talas očekuje takođe ove nedelje, u petak, kao i da će se nakon toga nastaviti temperaturne oscilacije.

Zima
foto: Filip Plavčić

"U narednom periodu ćemo biti na "klackalici". Ovo je bio jedan period od sedam hladnih dana. Temperature su išle i do minus 15 stepeni u jutarnjim satima. U nastavku januara možemo računati na dva do tri topla dana, pa dva do tri hladna", kaže Sovilj.

To znači da će se, kako je naveo, smenjivati sunce, kiša i sneg, što može nepovoljno da utiče na hronične bolesnike, ne samo zbog temperaturnih oscilacija, nego i zbog oscilacija atmosferskog pritiska.

Sovilj je dodao da je ipak temperatura u januaru iznad proseka za ovo doba godine, zbog prvih sedam dana, kada su temperature dostizale do 16 stepeni.

"Minimalne temperature su bile isto visoke. Tako da, kada uporedimo prvu i drugu sedmicu januara, i dalje smo malo iznad proseka", rekao je on.

sneg, led, zima
foto: Nebojša Mandić

Sovilj ističe da su vodostaji u prethodnom periodu na većim rekama bili relativno visoki, ali da se ne očekuju veći problemi, s obzirom na to da neće biti intenzivnih padavina.

"To je jako bitno. Imaćemo i malo češću pojavu kiša i snega, dakle i jedne i druge vrste padavina, ali one neće biti upozoravajuće u smislu količine padavina", naveo je on.

Kada je reč o otopljavanju, Sovilj je rekao da će ono uslediti za desetak dana ida će se tada temperatura kretati u intervalu između pet i 10 stepeni Celzijusa.

Bonus video:

10:31

LEDENI TALAS ILI OBIČNA ZIMA? Poznati meteorolog o VREMENU PRED NAMA: Očekujte NOVE SNEŽNE PADAVINE!

(Espreso/Telegraf/S.Ž./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.