TRGOVI KRCATI, JEDU SE KROFNE I PIJE RAKIJA I KUVANO VINO: Ovako se dočekuje SRPSKA NOVA GODINA širom zemlje!
Vatromet, Foto: Volker Preusser / imago stock&people / Profimedia

večeras se ne spava

TRGOVI KRCATI, JEDU SE KROFNE I PIJE RAKIJA I KUVANO VINO: Ovako se dočekuje SRPSKA NOVA GODINA širom zemlje!

Srpska pravoslavna crkva i vernici, ali i druge crkve i narodi koji poštuju julijanski kalendar, obeležavaju početak nove 2024. godine

Objavljeno:

Nova godina po julijanskom kalendaru dočekuje se svečano širom Srbije - na trgovima, u restoranima, a mnogi slave u svojim domovima u krugu porodice.

Srpska pravoslavna crkva i vernici, ali i druge crkve i narodi koji poštuju julijanski kalendar, obeležavaju početak nove 2024. godine, a širom Srbije tradicionalno je organizovan doček.U prestonici će na Trgu republike Beograđani i gosti glavnog grada Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekati uz Sašu Matića i Teu Tairović.U "Beogradu na vodi" za ponoć je najavljen multimedijalni spektakl, laserski šou i vatromet.

Trg Republike
Trg Republikefoto: Mondo Uroš Arsić

Time se i završava manifestacija “Beogradska zima” tokom koje je organizovano 60 koncerata na čak pet bina.

Doček u Gračanici

I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pravoslavni vernici obeležavaju smenu dveju godina po julijanskom kalendaru.

Gračanica je najveća srpska sredina u delu Kosova južno od reke Ibar, a tu je organizovana najveća proslava ispraćaja stare i dolaska Pravoslavne nove godine.

Večerašnjom proslavom organizovanom na otvorenom, Srbi u Gračanici nastavljaju tradiciju i šalju poruku da su u njihovim životima duboko utkane vrednosti hrišćanstva, pravoslavne vere i kosovskog zaveta, sa opstankom na Kosovu kao suštinskom porukom, bez obzira na višedecenijske izazove, previranja i stradanja.

- Nadamo se da ćemo imati veliki broj meštana iz naše opštine, ali i šire ovde i da ćemo zajedno uz dobru hranu, vola na ražnju, i tradicionalno kuvano vino i domaću rakiju se svi dobro zabaviti - kaže Sandra Đokić, direktorka Turističke organizacije Gračanica.

A za dobar provod u Gračanici zaduženi su Sloba Vasić i Lena Čolak, kao i lokalni bend i di-džej. U ponoć biće i tradicionalni vatromet.

Čačani slave uz Bregovića i "gosta iznenađenja"

Čačane će u Novu godinu po julijanskom kalendaru uvesti Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, ali tu je i "gost iznenađenja".

"Najluđa noć sa Goranom Bregovićem i njegovim Orkestrom za svadbe i sahrane. Gost iznenađenja više nije iznenađenje, sada je već to objavljeno. To je Tifa. Naravno, prvi deo programa će biti kompozicije i muzika koju je Goran Bregović samostalno komponovao, a onda u drugom delu pesme Bijelog dugmeta”, kaže Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak.

Gosti su već stigli u Čačak, a svi smeštajni kapaciteti u tom gradu su popunjeni. U Čačak su stigli i gosti iz regiona, a tradicionalni su tu turisti iz Bugarske.

Doček i u Kraljevu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu

I u Kraljevu je organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru. Najpre je upriličen program za decu, a nakon toga nastupaju Nada Topčagić, Akapulko bend i trubači.

Kragujevčani će Pravoslavnu novu godinu dočekati na trgu uz nastup Van Goga, a Nišlije uz Amadeus bend. I Novosađani će da više lokacija u gradu moći da dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Večeras se ne spava, a običaj je da se služe vruća rakija, kuvano vino i krofne

Pravoslavna nova godina slavi se u mnogim balkanskim zemljama. Nova godina po julijanskom kalendaru slavi se i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji, a zanimljiva je činjenica da tradicija obeležavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, ali i u nekim delovima galske zajednice u Škotskoj.

Srbi su se, prema narodnim običajima, tradicionalno za Pravoslavnu novu godinu okupljali i igrali narodne igre, dok je tokom osmanske vladavine bilo zabranjeno proslavljanje i poštovanje srpskih tradicija.

U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca gregorijanski "novi" kalendar je zvanično prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine objavljenom u prvom broju "Službenih novina" Kraljevstva SHS. Tim zakonom predviđeno je da u celoj državi 15. januara prestaje da važi "stari" kalendar i počinje "novi".

Prema običajnom kalendaru, večeras se ne spava, a običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Srpska Nova godina
Srpska Nova godinafoto: Printscreen/Youtube/Dron Movies Design

Nova godina po julijanskom kalendaru u našem narodu se naziva i Srpska nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti

Nakon završetka Drugog svetskog rata, proslava Pravoslavne nove godine dugo godina je označavana kao težak nacionalni ispad, a ponovo je počela javno da se slavi od devedesetih godina prošlog veka.

Srpska nova godina dočekuje se uz vatromet i koncerte, sa sve većim brojem stranih turista.

Bonus video:

01:05

Tea Tairović koncert na Trgu republike

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.