TUGA DO NEBA, PREMINUO NAJSTARIJI SRBIN: Deka Živan umro u 107. godini, imao više od 40 potomaka (FOTO)
Živan Popović, Foto: INFO LIGA / YOUTUBE

PRETUŽNO

TUGA DO NEBA, PREMINUO NAJSTARIJI SRBIN: Deka Živan umro u 107. godini, imao više od 40 potomaka (FOTO)

Deda Živan je živeo sam

Objavljeno:

Junačko srce dede Živana Popovića iz Arilja, prestalo je jutros da kuca u 107. godini. Deda Živan rođen je 30. januara 1917. godine, objavilo je Užice oglasna tabla.

Deda Živan Popović bio je najstariji Ariljac i Srbin. Živeo je u selu Latvica, sam u svojoj trošnoj kućici.

- Nikom nisam mislio zlo, a držao sam se gospoda Boga gde sam god bio. Ja nisam zaboravljao gospoda Boga. Tri meseca sam bio u Čačku na vežbi i kad je trebalo da krenemo pred ratno stanje, pitali su ko će da se pričesti. Zvao sam komšiju da se pričestimo, nije hteo. Otišao sam, tamo su stajala dva vojnika na vratima, jedan s jedne, drugi s druge strane. Da li su pisali ili su nešto kontrolisali, zaboravio sam. Pričestio sam se i gospod Bog me je vratio kući - pričao je Živan za medije.

Deda Živan je živeo sam. Imao je sedmoro dece i više od 40 unučadi i praunučadi, ali je sve život odveo na neku drugu stranu.

- Kako smo se mi mučili... Sedmoro dece, petoro od prve i dvoje od druge žene. Imao sam i osmo, poćerku. Bilo nas je desetoro čeljadi u kući, a bile gladne, ratne godine. Trebalo je to izdržavati. Računao sam, imam nešto oko 43 unučadi i praunučadi - pričao je.

Nije mogao tačno da se seti da li je četiri ili pet puta gledao smrti direktno u oči.

Dok se prisećao prošlog veka, tačno je znao ime i prezime svake osobe koja mu je pomogla u životu. Govorio je, malo je takvih ljudi i greh od Boga bi bio da im imena zaboravi. Duhovna sila ipak vlada svetom.

Bonus video:

01:16

DEKA MILUTIN (82) ŽIVI BEZ STRUJE, KUPATILA I VODE: U stravičnim uslovima jedva preživljava, priušti sebi JEDNOM DNEVNO DA JEDE!

(Espreso / Telegraf / J-V/ Priredila: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.