SA MINUS 15 NA PLUS 15 STEPENI! Čubrilo najavio TEMPERATURNI OBRT, ali to nije kraj LEDENIM DANIMA ove zime...
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, Profimedia

zima

SA MINUS 15 NA PLUS 15 STEPENI! Čubrilo najavio TEMPERATURNI OBRT, ali to nije kraj LEDENIM DANIMA ove zime...

U najnovijoj i detaljnijoj vremenskoj prognozi Čubrilo je objavio da će do petka biti suvo, uz vrlo niske noćne minimume

Objavljeno:

Vreme je ove zime više ličilo na prolećno i jesenje, ali su s Božićem u Srbiju došli sneg i oštar pad temperature. Ledeni dani neće još dugo, a meteorolozi nam već najavljuju novi šok i preokret na temperaturu do čak plus 15 stepeni Celzijusa!

Meteorolog Marko Čubrilo kaže da oko 20. januara zaista očekuje otopljenje i da do kraja ove nedelje ostajemo u hladnom periodu.

Zima
Zimafoto: Uroš Arsić

Sa minus 15 na plus 15!

- Biće i mraza, temperatura će ići i do minus 15 stepeni nekoliko noći. Ali oko 18. januara nam ide značajno otopljenje i nedelju dana će biti znatno iznad proseka, oko plus 13 do plus 15 stepeni Celzijusa. Ne možemo reći da će baš biti kao u proleće i očekujem povremeno kišu, svakog drugog ili trećeg dana. To nipošto nije sve od zime i krajem meseca, 26. januara i nadalje, verovatno nam se vraća hladno vreme koje će nas pratiti i u prvom delu februara. Otopljenje pred nama je kraći period i onda se ponovo vraćamo u zimski tip vremena - kaže Čubrilo.

Do 18. januara ledeni dani i noći

U najnovijoj i detaljnijoj vremenskoj prognozi Čubrilo je objavio da će do petka biti suvo, uz vrlo niske noćne minimume. Naredne dve noći, do 13. januara, verovatno će biti najhladnije u ovom ciklusu, uz minimalne temperature od minus 14 do minus 6, a lokalno u planinskim kotlinama i na visoravnima uz vedru noć mogu pasti i na minus 18.

- Raste i verovatnoća pojave magle i niskih oblaka, te bi u mestima gde se oni zadrže i tokom dana bilo vrlo hladno, uz maksimum od minus 7 do minus 3, dok bi u predelima gde bude sunca maksimum bio od minus 1 do plus 3 stepena - kaže Čubrilo.

U petak će biti dosta oblaka, ali bez magle, uz maksimalne temperature od minus 2 do plus 3 stepena, a slično će biti i u subotu. Noć ka nedelji biće vedra ponovo uz jak mraz, lokalno i oko minus 12 stepeni, dok će maksimum biti od minus 3 do plus 4.

Niske temperature
Niske temperaturefoto: Ana Paunković

Tople vazdušne struje

- Početkom sledeće nedelje se ka nama pokreću znatno toplije zapadne i jugozapadne vazdušne struje. Još će u ponedeljak i utorak temperatura biti oko proseka, ili malo iznad, uz prolazne padavine, kišu, susnežicu i sneg, ali će se u nizijama snežni pokrivač već otopiti - kaže Čubrilo.

Već oko 18. januara ka nama pristiže veoma topao vazduh, te će maksimumi biti znatno iznad proseka, verovatno od plus 7 do plus 15 stepeni, a mraza neće biti ni u toku noći.

Toplo bi trebalo da ostane do oko 21. januara, kada bi moglo biti velikih izmena i stoji najava umerenog zahlađenja.

- Povratak zime u nizije je u ovom momentu vidljiv oko 26. januara. Takođe krajem januara imamo signal za novo, značajno slabljenje zapadnih vetrova koji bi veći deo februara mogli biti slabiji od proseka. Zbog toga mislim da ova zima svakako nije gotova - kaže Čubrilo.

Na pitanje koliko hladnih talasa očekuje do kraja zime, Čubrilo kaže za "Blic" da trenutno vidi hladniji period od kraja januara i u prve dve nedelje februara, a da bi i početak marta mogao da donese zahlađenje.

- Očekujem da prve dve nedelje februara budu dosta hladne, a koliko će snega pasti to je sada nemoguće reći. Uz neku situaciju koja je idealna može da padne i znatno više nego što je sada palo. Ako ostanemo pri sadašnjem trendu, proleće bi nam došlo verovatno na vreme - kaže Marko Čubrilo.

Najtoplija godina u Srbiji

Institut za meteorologiju u Beogradu je na "Linkedinu" objavio da je, prema podacima reanalize ERA5-Land, Copernicus ECMWF, upravo završena 2023. godina najtoplija godina u Srbiji od 1951.

- Odstupanje prosečne godišnje temperature u Srbiji za 2023. u odnosu na prosek iz perioda 1991-2020. iznosi 1,32 stepena, dok je na drugo mesto pala dosad najtoplija 2019. godina, za koju odstupanje iznosi 1,18 stepeni - piše u objavi.

Bonus video:

04:10

DA LI STE ČULI ZA OVAJ ZANAT? Kako nema više STRAŠNIH ZIMA kao nekada, I OVAJ NEPROCENJIVI ZANAT IZUMIRE!

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.