"NEKRŠTENI DANI" SU UVELIKO POČELI I TRAJU DO BOGOJAVLJENJA: Običaja i verovanja je mnogo, ali ŠTA KAŽE CRKVA?
Kštenje Isusa Hrista, Foto: Wikipedia

period do bogojavljenja

"NEKRŠTENI DANI" SU UVELIKO POČELI I TRAJU DO BOGOJAVLJENJA: Običaja i verovanja je mnogo, ali ŠTA KAŽE CRKVA?

Teolog Nebojša Lazić o narodnim običajima za nekrštene dane

Objavljeno:

Prema starom narodnom verovanju “nekršteni dani” traju od 10. januara do Bogojavljenja, odnosno do 19. januara. Teolog Nebojša Lazić, objasnio je razliku između crkvenog i narodnog učenja.

Stariji ljudi će vam verovatno i danas objasniti da je ovo period godine kada Isus Hrist još uvek nije bio kršten i da je zbog toga u ovo doba godine zemlja otvorena da mrtvi izlaze, a zajedno sa njima i đavoli i razni drugi demoni i to od sumraka do prvih petlova. U pojedinim krajevima Srbije verovalo se da žene ne treba da predu, tkaju ili peru niti da napolju ostavljaju dečiju odeću, a zbog nečastivih sila koje vladaju, noću ne bi trebalo izlaziti iz kuće. Kako teolozi gledaju na ova narodna verovanja i kako bi zaista trebalo dočekati Bogojavljenje, pitali teologa Nebojšu Lazića.

Nebojša Lazić
Nebojša Lazićfoto: Printscreen/TV Prva

- Postoje narodna i crkvena učenja. Mada, naravno, sva narodna učenja imaju svoju osnovu negde u hrišćanstvu. Mahom su ovo sujeverja, a ne osnovni apostolati vere, zato što gospod Isus Hristos nije kršten sa deset dana, nego je kršten u svojoj 30. godini. Kako nam kaže Evanđelje, krstio ga je sveti Jovan Krstitelj. Sam naziv “nekršteni dani” ima tu svoju etimologiju u nekim pojavama koje se dešavaju u ovo doba godine. Kada je neka velika svetinja, tada se razvija neka antiteza, kao neki balans. Naši preci su u ovom periodu godine bili mahom zavejani u kući, dan je kraći... Sve to ima jedan psihološki osnov, razvija se jedan osećaj da postoje demoni, da postoje neke sile... – objašnjava teolog Lazić.

U pojedinim krajevima Srbije se verovalo se da žene ne treba da predu, tkaju ili peru veš kao i da iz kuće ne treba iznositi dečju odeću… Odakle potiču takva verovanja?

- Imaju tri apostolata tog narodnog verovanja - valja se, ne valja se, ima tu nešto... Ne možemo da ih definišemo u narodnoj dogmatici. Vi kada izostavite Boga iz verovanja dobijete neke fraze do detalja, ali ne postoje suštinska objašnjenja za te stvari. Ne valja se ići na groblja, ne valja se umirati, ne valja se rađati, što je apsurdno. Mi ne biramo kada ćemo da se rodimo, da umremo…

Bonus video:

05:39

IZGUBIO SE ODNOS ČOVEKA SA ČOVEKOM! Postali smo virtualni Teolog Lazić: Praznični duh je ispunjenost ljubavlju i praštanjem!

(Espreso / TV Prva / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.