KAD SE VRAĆA PROLEĆNA TEMPERATURA? Meteorolog Ristić za Espreso otkrio KAKVA PROMENA se očekuje posle Svetog Jovana
Ivan Ristić, Foto: beta dragan gojić, Beta/Dragan Karadarević, Printscreen/Kurir tv

brojimo sitno do kraja ledenih dana?

KAD SE VRAĆA PROLEĆNA TEMPERATURA? Meteorolog Ristić za Espreso otkrio KAKVA PROMENA se očekuje posle Svetog Jovana

Kakvo vreme nas očekuje narednih dana, kada će biti snežnih padavina u nižim predelima i možemo li se nadati povratku prolećne temperature, za Espreso je otkrio meteorolog Ivan Ristić

Objavljeno: 14:33h
Marina Letić

Sneg, debeo minus i poledica podsetili su veći deo stanovnika Srbije kako zapravo izgleda zima.

Iako je kalendarski odavno stiglo novo godišnje doba, prolećne i jesenje temperature su nas "razmazile", a onda smo posle Božića vrtoglavo ušli u pravu zimu.

Ova nedelja protiče u znaku ledenih dana tokom kojih temperatura ni u najtoplijem delu ne prelazi u plus.

Jutros u šest sati je najhladnije bilo u Sremskoj Mitrovici i Banatskom Karlovcu gde je izmereno -13 stepeni Celizijusovih. Na Crnom Vrhu je izmereno -12, dok je deset stepeni ispod nule izmereno u Novom Sadu, Negotinu, Zlatiboru i Zaječaru.

Temperature u minusu izmerene jutros u šest sati
Temperature u minusu izmerene jutros u šest satifoto: RHMZ / SCREENSHOT

Danas je na snazi i žuti meteoalarm, odnosno upozorenje RHMZ-a zbog snega, magle i niskih temperatura u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji.

U ostalim delovima Srbije, meteoalarm je upaljen zbog snega i leda, ali i ekstremno niskih temperatura.

Meteoalarm
Meteoalarmfoto: RHMZ / SCREENSHOT

Kakvo vreme nas očekuje narednih dana, kada će biti snežnih padavina u nižim predelima i možemo li se nadati povratku prolećne temperature, za Espreso je otkrio meteorolog Ivan Ristić.

Ristić je naveo da brojimo sitno do kraja ledenih dana i da nas naredne nedelje očekuje promena vremena uzrokovana uticajem polarnog vrtloga.

- Do kraja nedelje ledeni dani. Tek u nedelju malo koji stepen više od nule, a onda se vreme menja tokom naredne nedelje. Bićemo pod uticajem polarnog vrtloga koji se spušta prema Evropi, ali ćemo biti pod njegovim severozapadnim strujanjem, tako da će prema nama dolaziti vazduh sa Grenlanda preko Severnog mora pa će biti dosta topliji vazduh u odnosu na ovaj koji je bio iz Rusije, istakao je meteorolog Ristić za Espreso i obradovao sve ljubitelje snega:

- Doći će do porasta temperature, s tim što može biti povremenog snega između ponedeljka i utorka i u utorak. Kada se budemo približavali 20. januaru, iz dana u dan, sve su veće šanse da ojača otopljenje i onda ćemo ući u topliji period koji će trajati do kraja januara. Novo zahlađenje stiže u februaru.

Ivan Ristić
Ivan Ristićfoto: Kurir TV

Kako objašnjava Ristić, na sledećim mapama se mogu uočiti anomalije temperature za naredne četiri nedelje. Posle otopljenja u drugoj polovini januara novo zahlađenje tek u februaru. Prve dve mape prikazuju drugu polovinu januara, a druge dve prvu polovinu februara:

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Šta je polarni vrtlog?

Polarni vrtlog je gornji nivo područja niskog vazdušnog pritiska. On leži u blizini Severnog i Južnog Zemljinog pola.

Svaki polarni vrtlog je zona niskog pritiska velikih razmera, prečnika manjeg od 1.000 kilometara, koja rotira u smeru suprotnom od kazaljki na satu na Severnom polu, i u smeru kazaljki na satu na Južnom polu (u oba slučaja se naziva ciklon), tj. oba se polarna vrtloga okreću na istok oko polova

Podnožja dva polarna vrtloga nalaze se u srednjoj i gornjoj troposferi i protežu se u stratosferu. Ispod toga leži velika masa hladnog, gustog arktičkog vazduha.

"Sukob" između hladne mase suvog vazduha pola i tople vlažne vazdušne mase dalje na jugu stvara lokaciju polarnog fronta, piše Telegraf.

Kako budemo ulazili u drugu polovinu januara, ističe meteorolog, temperatura će biti u postepenom porastu.

- Posle Svetog Jovana moguća je i prolećna temperatura oko 15 stepeni, navodi Ristić.

Zaboravili smo na pravu zimu

Tokom cele 2023. godine nismo imali nijedan ledeni dan, te smo zaboravili kako zapravo izgleda prava zima.

- Zime kod nas bi trebalo da imaju 10, 15, 20 ledenih dana. Mi smo se sada sveli na par ledenih dana. Ova zima će ipak biti malo hladnija, tako da ćemo osetiti ledene dane. U februaru ćemo ih ponovo imati. I tada se očekuje sneg i pad temperature, kaže meteorolog Ristić za Espreso.

I sedmična prognoza za Kopaonik svedoči o tome da smo u ledenim danima. Prema njoj će se do kraja nedelje ovde minimalna temperatura kretati od čak minus 13, a maksimalna neće ni preći u plus, tačnije kretaće se od minus 9 ili minus 7 stepeni.

Prema petodnevnoj prognozi RHMZ-a, na Zlatiboru će se narednih dana minimalna temperatura kretati od minus 9 i minus 8, dok će maksimalna dnevna biti 0 jedino u četvrtak, a ostalih dana između minus 3 i minus 8.

1 / 5 Foto: Kurir/D.Š.

Beograd temperature po danima

Minimalne i maksimalne temperature za Beograd od utorka do nedelje

  • RHMZ -4/-3 -5/-1 -5/0 -4/0 -5/1
  • Meteos -4/-2 -6/-1 -5/-1 -4/0 -5/1
  • W2Umbrella -3/0 -5/-3 -10/-8 -8/0 -2/0
  • Weather -7/-2 -8/-2 -7/-3 -12/-2 -11/-4
  • BBC -6/0 -5/1 -5/0 -8/0 -7/-1

Kopaonik temperature po danima

Minimalne i maksimalne temperature za Kopaonik.

  • Utorak -10/-7
  • Sreda -12/-8
  • Četvrtak -11/-6
  • Petak -12/-9
  • Subota -12/-10
  • Nedelja -13/-8

Visina snega

  • Kopaonik 20 cm
  • Zlatibor 20 cm
  • Sremska Mitrovica 20 cm
  • Loznica 6 cm
  • Beograd 5 cm
  • Novi Sad 3 cm
  • Valjevo 3 cm
  • Smederevska Palanka 3 cm

Sneg moguć i u aprilu?

Našeg sagovornika smo pitali i hoće li se zima "preliti" u kalendarsko proleće i da li ćemo, kao i Severininoj pesmi, videti sneg u maju.

- Ove godine će proleće biti mnogo toplije i sa više sunca. Jedino, oko 20. aprila moguć je sneg, kao što smo imali i prethodne tri godine. Ako bude zima dosta hladnija, onda najverovatnije neće biti snega u maju. To obično pravi balans između hladne zime i toplog proleća i leta, istakao je meteorolog Ristić za Espreso.

Podsetimo, 2020. godine stanovnici viših predela u Srbiji zaista su svedočili pojavi snega u maju a društvenim mrežama su se delile fotografije planine Brezovice.

Sneg u petom mesecu nije neobična pojava za planinske predele i područja na visokom nadmorskom visinom, te se tako i 2019. godine zabeleo Kopaonik, Zlatar, Zlatibor, Golija, Sjenica.

Najkasniji sneg u Beogradu padao 11. maja 1953. godine.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

04:06

PRETI LI SRBIJI POLARNI TALAS SA SEVERA? Klimatolog otkrio koliki će MINUSI biti i s koliko SNEGA: Krajem sledeće nedelje ŠOK!

(Espreso / Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.