NAKON BOŽIĆA STIŽE NAM DRASTIČNA PROMENA VREMENA: Spremite se ZA LEDENE DANE, prava ZIMA tek DOLAZI
Foto: RINA

VREME U SRBIJI

NAKON BOŽIĆA STIŽE NAM DRASTIČNA PROMENA VREMENA: Spremite se ZA LEDENE DANE, prava ZIMA tek DOLAZI

Božić donosi promenu i jače pogoršanje vremen

Objavljeno:

Badnji dan u Srbiji protiče u znaku oblačnog, ali toplog vremena, dok kiše trenutno ima uglavnom na severozapadu Srbije. Srbija je pod uticajem snažnog ciklona sa centralnog Mediterana i Jadrana, ali preovladavaju snažna južna strujanja, pa je i više nego toplo za ovo doba godine. Ipak, veoma uskoro nas očekuje i jače zahlađenje, uz povratak zime.

Temperature su već oko podneva dostigle 15°C, a maksimalna danas će biti od 11 do 17°C, u Beogradu do 15-16°C.

Danas će duvati i umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima. Najjači udari vetra očekuju se u Pomoravlju, Podunavlju, u Beogardu i u Vojvodini, a na jugu Banata udari košave biće i do 90 km/h.

Božić donosi promenu i jače pogoršanje vremena

Zima, Vremenska prognoza, Hladno, Sankanje, Sneg
foto: EPA ROBERT PERRY

Božić će doneti jaču promenu vremena. Preko Srbije će se premeštati ciklon sa Jadrana dalje na istok, pa se očekuje oblačno i svežije, ali i dalje natprosečno toplo sa kišom, na višim planinama sa snegom.

Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar, u Vojvodini severoistični.

Jutro i pre podne biće najtopliji deo dana. Temperatura će se kretati od 8°C na severozaapdu do 14°C na jugoistoku Srbije.

Krajem dana sa severa će uslediti prodor hladnije vazdušne mase, uz skretanje vetra na pojačan severni. Temperatura će biti u osetnijem padu, kiša će i na nižim planinama preći u sneg.

Do večeri temperatura će se spustiti na 3 do 7°C, na severu i na zapadu Srbije na 0°C, pa će kiša u Vojvodini preći u sneg, a potom će kiša preći u sneg i u svim nižim predelima severne, zapadne i jugozapadne Srbije.

U noći ka ponedeljku u većem delu Srbije padaće sneg, uz formiranje snežnog pokrivača, dok će na jugu i istoku padati kiša.

Od ponedeljka LEDENI DANI

Magla, Zima
foto: Nenad Kostić

Ledeni dan je stručni naziv u meteorologiji i označava dan kada temperatura, pa i ona maksimalna tokom celog dana bude nula ili ispod 0°C.

Početkom sledeće sedmice sledi dalje zahlađenje, ali ono neće biti ni nalik onom na severu i istoku Evrope, tako da će zahlađenje biti uobičajeno zimsko za naše područje.

U ponedeljak će biti oblačno sa snegom, uz temperature tokom većeg dela dana širom Srbije od -2 do 0°C i uz povećanje snežnog pokrivača. Na krajnem jugu i jugoistoku Srbije i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biće toplije sa kišom i susnežicom i uz temperature od 3 do 7°C.

U utorak ledeni dan, jer će temperature tokom celog dana biti ispod 0°C. Očekuje se oblačno sa snegom, ali uz slabljenje intenziteta padavina tokom dana, a do večeri padavine će i prestati.

Temperatura će se kretati od -5 do 0°C, u Beogradu do -3°C.

Ponedeljak i utorak većem delu Srbije doneće 5 do 15 centimetara snega, lokalno i više, dok se na planinama očekuje da padne 20 do 30 centimetara. U ponedeljak na jugu, jugoistoku i istoku Srbije zbog kiše i toplijeg vremena ne očekuje se formiranje snežnog pokrivača.

Sneg, Zima, Vremenska prognoza
foto: Nenad Kostić

Prema vremenskoj prognozi, od srede se očekuje suvo, ali i dalje uz ledene dane i dnvne temperature ispod 0°C, dok se ujutro očekuje umeren i jak mraz, uz temperature i ispod -10°C.

Oko 15. januara očekuje se manje otopljenje, ali uz naoblačenje sa kišom, susnežicom i snegom.

Prosečna maksimalna temperatura za januar u Srbiji je od 0 do 5°C. Ovih dana i danas, temperature su više i za 10-15 stepeni od napomenutog proseka. Natprosečno toplo očekuje se i na Božić, ali uz zahlađenje, pa od ponedeljka temperature padaju na prosečne vrednosti, potom će veći deo sedmice biti niže za pet, pa i do sedam stepeni od uobičajenog proseka za najhladniji deo godine.

Dakle, nakon prolećnog početka zime, nakon Božića očekuje nas vreme u skladu sa kalendarom.

Bonus video:

03:23

PROGNOZA ZA DECEMBAR U HAOSU, nećete znati kada dobro da se obučete! Meteorolog otkrio KOJIH DATUMA nam sledi PAKLENI PREOKRET

(Espreso/Telegraf/Đorđe Đurić/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.