DANAS SLAVIMO NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK - BOŽIĆ: Veruje se da čim se ustane TREBA ISPOŠTOVATI 1 VELIKI OBIČAJ
Foto: Stefan Stojanović

PRAZNIK

DANAS SLAVIMO NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK - BOŽIĆ: Veruje se da čim se ustane TREBA ISPOŠTOVATI 1 VELIKI OBIČAJ

Verovanja i običaji za najradosniji hrišćanski praznik - Božić

Objavljeno:

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života, dece i roditeljstva i kao takav obeležava se najlepšim verskim običajima.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici Božić slave tri dana. Oni su u njenom bogoslužbenom kalendaru obeleženi crvenim slovom. Drugi dan Božića je Sabor Presvete Bogorodice, koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi Sveti arhiđakon Stefan.

Raznorazne varijacije u običajima uglavnom su uzrokovane podnebljem, ali osnovni elementi proslave Božića prisutni su svuda - unošenje Badnjaka u kuću i njegovo paljenje, Badnje veče, česnica, položajnik.

Jedan od najlepših božićnih običaja je miroboženje - prilika da se zavađeni pozdrave i poljube govoreći "Mir božji, Hristos se rodi", da se oni koji su u svađi izmire dakle, u ovo doba godine koje treba da bude vreme opšteg mirenja i praštanja.

Božić, božićni običaji
foto: Filip Plavčić, Beta/Miloš Miškov, Zorana Jevtić

Božić bi trebalo raditi sve ono što vam je teško išlo tokom godine, jer se veruje da će nam ono što radimo na božićno jutro ići od ruke. Voda koja se koristi za pranje suda u kojem je mešena česnica koristi se za zalivanje voćki, jer će tako bolje roditi, ili se, u gradskim uslovima, njome zaliva saksijsko cveće, da lepše cveta.

Testo koje ostane na rukama domaćice posle mešenja česnice takođe se stavlja na voćke, da bi dale više ploda. Negde su se zadržali i tragovi paganskih verovanja, pa se gata u plećku od pečenice - ako na kosti koja se izvuče iz pečenice ostane mesa, veruje se da će godina biti plodna. U okolini Niša zabeležen je običaj da se pre božićnog ručka svi ukućani istovremeno izuju, jer će se tako pilići istovremeno izvoditi, žene brzo porađati, krave brzo i lako teliti, ovce jagnjiti…

Na jugu Srbije veruje se da će momci i devojke koji prespavaju na slami posutoj za Badnje veče sanjati budućeg supružnika. Primetićete da su, svi do jednog, ovi običaji u slavu porodice i napretka. Zato - praštajte onima kojima je oproštaj potreban i provedite Božić sa onima koje volite, u miru i ljubavi.

Badnjak, Kalenić
foto: Stefan Stojanovic

Takođe je običaj da se tokom trajanja Božića ne sklanja trpeza, niti čisti kuća. Takođe na Božić nikako ne treba preterati u hrani ili piću, niti ići u goste, jer je to porodični praznik. U goste tog dana treba zvati stare i nemoćne i njih ugostiti.

5 običaja koje bi trebalo svako da ispoštuje:

1. Badnji dan i veče

Pravoslavni hrišćani ovaj praznik slave 7. januara, a dan pred Božić slavi se Badnji dan. To je poslednji u Badnjoj nedelji kada se ustaje rano, pre zore, i tada deda i unuk, najmlađi i najstariji muškarac iz kuće idu u šumu po badnjak. Odmah po ustajanju u kući se loži vatra i pristavlja se pečenica, a žene pripremaju kolače, torte i Božićnu trpezu.

2. Badnjak

Pre zore muškarci iz kuće idu u šumu da poseku badnjak. Obično se bira cer, koji domaćin, okrenut ka istoku seče sa tri snažna udarca. Prilikom odsecanja izgovara se molitva za zdravlje i sreću porodice. Iverak koji otpadne pri prvom udarcu se pokupi i čuva.

On se stavlja u karlicu što pomaže da se u njoj skuplja kajmak debeo kao iver, ili, ako se stavi na košnice onda niko neće moći pčelama da naudi. Nekada se prvi iver potapa u vodu koju oboleli piju radi ozdravljenja, dok se negde stavlja pod kvasac sa željom da u kući sve raste kao kvasac.

Kalenić pijaca, Božić, Badnjak, Badnji dan, Badnje veče
foto: Stefan Stojanović

Jedan deo ivera se čuva u kući i veruje se da celoj porodici donosi mir i blagostanje. Badnjak se ka kući nosi na desnom ramenu, a kada se donese uspravi se pored ulaznih vrata i tu stoji do uveče kada ga domaćin unosi u kuću.

3. Česnica

Česnica je pogača koja se pravi od brašna vode i masti, bez kvasca. Najčešće je mesi najstarija ukućanka prvog dana Božića, pre izlaska sunca. Zatim se okreće polivajući se vinom i lomi se na onoliko delova koliko ima ukućana. U testo za česnicu se ubaci novčić i deo iverka sa Badnjaka, pa onaj koga zapadnu prilikom lomljenja će, prema verovanju, imati novca, zdravlja i sreće tokom cele godine.

Česnica
foto: Jelajelena Petrovic

4. Pečenica

Zajedno sa badnjakom, domaćin i njegovi sinovi unose u kuću i pečenicu i slamu. Muškarci koji nose pečenicu na ražnju, uz reči: "Dobro veče, srećno Badnje veče" stupaju desnom nogom preko praga, a u kući ih dočekuje domaćica koja posipa sa zobi domaćina i pečenicu izgovarajući reči "Dobro veče! Čestiti vi i vaša pečenica".

U srpskom narodu pečenica je najčešće mlado prase, dok u nekim krajevima to može biti i mlado jagnje i naziva se veselica. Na Badnje veče se unosi u kuću i naslanja na istočni zid gde ostaje do Božića kada se služi na Božićnu trpezu. Na prazničnoj trpezi se ne sme naći pernata živina jer ona simboliše nazadovanje i rasturanje kuće zato što kljuca i baca zemlju iza sebe.

Badnjak
foto: Filip Plavčić

5. Položajnik

Položajnik je osoba koja prva ulazi u kuću na Božić. Stupa desnom nogom preko praga, pozdravlja ukućane rečima "Hristos se rodi", na šta mu oni odgovaraju "Vaistinu se rodi". Zatim položajnik prilazi vatri i grančicom sa badnjaka je džara govoreći: "Koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i veselja" i dalje nabrajajući sve ono što misli da bi valjalo da se u domaćinovoj kući umnoži.

Kako se čestita pravilno Božić?

Na Božić se ljudi pozdravljaju rečima: "Hristos se rodi!" i otpozdravljaju sa: "Vaistinu se rodi!". Ukoliko se šalje čestitka na njoj treba da piše: "Mir Božji, Hristos se rodi".

Bonus video:

03:40

KAKO SE PRAVILNO SEČE BADNJAK? Protojerej Eparhije timočke objasnio: Izgovaramo kratku molitvu, sečemo ga SA OVE STRANE i zapevamo

(Espreso/Stil/I.B./ Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.