U SRBIJI ĆE PASTI 15 CENTIMETARA SNEGA: Ovo je vremenska prognoza do sredine januara
Sneg, Foto: Ana Paunković

vremenska prognoza

U SRBIJI ĆE PASTI 15 CENTIMETARA SNEGA: Ovo je vremenska prognoza do sredine januara

Veliko zahlađenje očekuje se u ponedeljak

Objavljeno: 22:06h

Vikend pred nama doneće promenu vremena, ali se jako zahlađenje očekuje od ponedeljka.

Tokom vikenda Srbija će biti pod uticajem ciklona sa Jadrana. U subotu se očekuje oblačno, toplo i vetrovito, uz jak jugoistočni vetar. Košava će na jugu Banata imati i olujne udare. Maksimalna temperatura biće od 11 do 17°C, u Negotinskoj Krajini biće hladnije.

U nedelju se očekuje oblačno i hladnije sa kišom, na planinama sa snegom. Jutro će biti najtopliji deo dana, uz temperature i do 10°C, dok će tokom dana temperatura biti u padu. Vetar će biti u skretanju na severni i biće u pojačanju.

U toku večeri kiša će u Vojvodini preći u sneg, potom i na severu Srbije i u nižim predelima na zapadu, a tokom noći i u centralnim predelima, a temperatura će biti u padu na 0°C.

Veća količina padavina očekuje se u noći ka ponedeljku i u ponedeljak ujutro, uz formiranje, na planinama i povećanje snežnog pokrivača.

U ponedeljak se sa severa očekuje prodor polarnog vazduha, uz drastičan pad temperature i u Srbiji. Biće oblačno i veoma hladno sa snegom. Toplije će biti na jugu i istoku, pa se u tim nižim predelima Srbije očekuju kiša i susnežica, uz postepeni prelazak u sneg prema večeri.

Sneg, Zima, Vremenska prognoza
foto: Nenad Kostić

Temperatura tokom dana bez kolebanja i biće od -2 do 2°C, na jugu i istoku od 3 do 7°C.

Oblačno i još hladnije biće u utorak. Povremeno se očekuje sneg, uz postepeni prestanak padavina na severu. Maksimalna temperatura biće od -5 do 0°C, na istoku Srbije do 2°C. Dakle, u većini predela očekuju se ledeni dani, jer maksimalna temperatura neće preći 0°C.

Zahlađenje se očekuje i u Beogradu, pa će temperatura tokom većeg dela dana u ponedeljak biti oko 0°C, a u utorak od -4 do -2°C.

Sneg će početkom sledeće sedmice zabeleti celu Srbije. U većini predela očekuje se formiranje sneženog pokrivača od 5 do 15 centimetara, lokalno i preko 20 centimetara, a na planinama od 20 do 30 centimetara.

Na području Beograda očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 10 do 15 centimetara, u zavisnosti od dela grada, a više će ga biti u višim delovima grada.

Najmanje snežnog pokrivača biće u delovima Vojvodine i u Negotinskoj Krajini, a najkasnije će se formirati u nižim predelima na jugu i jugoistoku Srbije zbog padavina u obliku kiše i susnežice.

Već u utorak sneg postepeno prestaje na severu Srbije i to prvo u Vojvodini, u noći ka sredi i u ostalim predelima Srbije.

Razvedravanje se prvo očekuje na severu i zapadu Srbije, pa će u u ovim predelima jutro u sredu biti najhladnije sa temperaturom lokalno i ispod -10°C. Tokom dana ledeni dan očekuje se na severu i zapadu Srbije, nešto toplije na jugu i istoku. Maksimalna temperatura biće od -5 do 0°C, na jugu i istoku do 2°C. U većini predela biće vedro.

Zima, Vremenska prognoza, Hladno, Sankanje, Sneg
foto: EPA ROBERT PERRY

Prema vremenskoj prognozi, suvo će biti i u četvrtak i petak. Ujutro se očekuje umeren i jak mraz, na jugu Srbije i do -10°C, a tokom dana malo toplije, ali i dalje hladno, uglavnom uz temperature oko ili koji stepen iznad nule.

Za sledeći vikend vedro, u subotu i ledeno, uz temperature ispod 0°C.

Kratkotrajno otopljenje očekuje se oko 15. januara, uz temperature od 4-5 do 9-10°C, ali uz nešto više oblaka, ponegde sa slabim padavinama.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 0 do 4°C, one su danas i sutra za desetak više od napomeutog proseka. U nedelju sledi zahlađenje, pa će sledeće sedmice temperature biti oko i ispod proseka, uglavniom ispod za stepen do pet.

Nakon prolećnog vremena koje je obeležilo kraj 2023. godine i početak Nove, Božić donosi promenu vremena, pogoršanje i zahlađenje, tako da se sledeće sedmice vreme očekuje potpuno uobičajeno i u skladu sa kalendarom.

Bonus video:

03:39

DA IH NEMA, USRED LETA BI NAM PADAO SNEG! Zbog ovoga imamo prestupne godine: Jedno narodno verovanje POSEBNO JE ZASTRAŠUJUĆE

(Espreso/Telegraf.rs/Đorđe Đurić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.