ŽENA POKAZALA KAKO PRAVI ČESNICU ZA BOŽIĆ, A ODMAH STIGAO ODGOVOR IZ VALJEVA: "Izvinite gospođice, ali..." (FOTO)
Česnica/Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

rasprava uoči praznika

ŽENA POKAZALA KAKO PRAVI ČESNICU ZA BOŽIĆ, A ODMAH STIGAO ODGOVOR IZ VALJEVA: "Izvinite gospođice, ali..." (FOTO)

Povela se rasprava na tviteru kako se pravi česnica za Božić

Objavljeno: 19:52h

U Srbiji kao hleb, u nekim delovima Vojvodine kao baklava, česnica koja se pravi za Božić, na društvenim mrežama je izrodila pravu malu raspravu.

Tviterašica koja se na ovoj mreži potpisuje kao "Blondi" postavila je na ovoj društvenoj mreži svoje viđenje česnice, i to prema običajima u njenom kraju.

Naime, za razliku od većine Srbije, gde se česnica za Božić pravi više kao pogača, u jednom delu Vojvodine se pravi od kora i sastojcima je nešto slično baklavi, dok je sam način pripreme različit od omiljenog slatkiša orijenta.

"Posle svih ovih godina, reših da napišem svađalački post. Česnica nije lebno testo, ona se pravi od tankih kora, mnogo mlevenih oraha, prah šećera, suvog voća, peče se i ne preliva, jer to nije baklava Eto, rekoh vam, kako vi kažete mili moji", napisala je.

"Česnica je od brašna, soli i vode"

Nije dugo prošlo, a prvi odgovor je već stigao. I to iz Valjevskog kraja.

"Izvinite gospođice. Česnica se pravi na Božić rano ujutru, brašno, so, voda, malo sode bikarbone, bez kvasca ( valjevski kraj)", napisao je ovaj korisnik.

Odmah ispod, Blondi se ekspresno nadovezala kratkim odgovorom.

"Pod hitno u Banat na obuku, kako se pravi česnica", napisala je.

Uskoro je usledio odgovor devojke čija je jedna baka bila iz Srema, a druga iz Bosne.

Više vole vojvođansku česnicu

"Mojoj mami je mama bila Sremica i takvu česnicu smo pravili oduvek. Druga baka mi je bila Bosanka i ona je pravila česnicu kao hleb, a ja sad u svojoj kući pravim obe ", napisala je ova tviterašica.

Tokom rasprave koja je bila u domenu šale, našli su se i oni koji su bili oduševljeni ovim saznanjem, budući da nisu znali za običaje koji vladaju u jednom od delova naše zemlje.

"Volim kad ovde pročitam neki običaj koji nisam znala. Kod nas je to pogača, kod maminih je bila proja! Meni je najveće uzbuđenje kada se lomi od malena. Šta ce da mi zapadne", napisala je devojka koja se potpisuje kao Lepa Janja.

Bonus video:

02:18

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN

(Espreso/Blic/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.