NAKON DUŽEG VREMENA OGLASILA SE DR JOVANOVIĆ O VIRUSU KOJI TRESE SRBIJU: Upozorila je sve SRBE na SIMPTOME koji...
Kašalj, Foto: Printscreen/youtube/NovoJutro

javno zdravlje

NAKON DUŽEG VREMENA OGLASILA SE DR JOVANOVIĆ O VIRUSU KOJI TRESE SRBIJU: Upozorila je sve SRBE na SIMPTOME koji...

Zaključno sa 31. decembrom, na teritoriji Srbije je prijavljeno ukupno 909 potvrđenih slučajeva velikog kašlja

Objavljeno:

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je danas da je na teritoriji Beograda još u decembru prošle godine prijavljena, a ne proglašena, epidemija velikog kašlja i da to podrazumeva da je registrovan veći broj slučajeva velikog kašlja od uobičajenog tokom prethodne ili tokom poslednjih nekoliko godina.

Ona je za medije objasnila da se termin proglašenje epidemije koristi u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti samo za epidemije od većeg epidemiološkog značaja odnosno kada je u pitanju teritorija cele zemlje i masovno obolevanje i obolevanje sa težim kliničkim slikama i da je proglašava ministar zdravlja na predlog "Batuta". Jovanović je navela i da je zaključno sa 31. decembrom, na teritoriji Srbije prijavljeno ukupno 909 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, a najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina, kod kojih je od poslednje doze vakcine (DTP), u skladu sa tada aktuelnim Kalendarom obavezne imunizacije, prošlo više od 10 godina.

"Najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno kod odojčadi mlađe od 12 meseci, a najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, dok su najviše stope incidencije registrovane na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga", navodi Jovanović.

Kašalj
foto: Profimedia

Dodala je da na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa, a da je prijavljena porodična epidemija sa dvoje obolelih u Boru. Iz Instituta dodaju i da je od sredine septembra 2023. došlo do povećanja učestalosti svih respiratornih virusnih infekcija, među kojima je i COVID-19 na teritoriji Srbije.

Kada je reč o broju registrovanih slučajeva COVID-19 poslednjih nedelja se uočava postepeno smanjivanje broja registrovanih slučajeva COVID-19. "U prethodnoj nedelji laboratorijski je potvrđeno 1 839 pozitivnih slučajeva COVID-19.

Međutim, kako se nalazimo u sezoni respiratornih virusnih infekcija, povećana učestalost COVID-19, gripa, infekcija koje izaziva respiratorni sincicijalni virus (RSV), kao i drugi uzročnici, se može očekivati i u narednim nedeljama, sve do kraja marta", objašnjava Jovanović.

Ističe da će povratak đaka u učionice imati, kao i svake godine, određeni efekat na dodatno povećanje cirkulacije respiratornih virusa, ali da se ne očekuje da to dobije razmere epidemijskih talasa koje su se mogle videti u vreme pandemije COVID-19. Kada je veliki kašalj u pitanju, iz Instituta navode da su najosetljivija novorođena deca i odojčad koja nisu mogla da budu vakcinisana i ona koja nisu potpuno vakcinisana sa tri doze vakcine koja sadrži pertusis komponentu, kako je predviđeno Kalendarom imunizacije. Dodaju i da se kod njih češće javlja teža klinička slika praćena komplikacijama, a kod adolescenata i odraslih klinička slika je obično blaga i često atipična.

"Na početku bolesti simptomi obično podsećaju na prehladu i uključuju blago povišenu temperaturu i blagi kašalj", objasnila je Jovanović. Dodaje da tokom naredene dve nedelje kašalj postaje teži sa čestim epizodama zacenjivanja te da je bitno da se bolest pravovremeno dijagnostikuje i otpočne lečenje.

"Tokom prve tri nedelje od pojave kašlja radi se PCR dijagnostika Bordetelle pertusis, a potom serološka dijagnostika analizom krvi", navela je Jovanović.

Ona je istakla i da je pravovremena i kompletna vakcinacija u skladu sa Kalendarom imunizacije najefikasnija mera prevencije ove bolesti, a svako odlaganje vakcinacije povećava rizik od ekspozicije uzročniku i obolevanja. Ovakva epidemiološka situacija velikog kašlja, posebno u uslovima dostupne PCR i serološke dijagnostike, prema njenim rečima, nije neočekivana i ne razlikuje se bitno od one u zemljama u regionu i šire u Evropi.

Bonus video:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso/Agencije/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.