10 PUTA BIO NA SVETOJ GORI: Hadžiluk je za Miloša iz Čačka način života (FOTO)
Hodočasnik Miloš, Foto: RINA

Crkva

10 PUTA BIO NA SVETOJ GORI: Hadžiluk je za Miloša iz Čačka način života (FOTO)

Miloš Zornić je u poslednjih godinu dana bio čak 10 puta na Svetoj Gori

Objavljeno:

- Za one koji ga praktikuju hodočašće nije samo spoljašnje putovanje, već se reflektuje i na unutrašnjost ličnosti putnika, jer čovek na taj način otkriva nepoznate predele sopstvene duše. To dokazuje i Miloš Zornić iz Konjevića, koji je tokom poslednjih godinu dana između ostalih hadžiluka bio čak 10 puta na Svetoj Gori.

Hodočašće
Hodočašćefoto: RINA

"Hodočašće je u svakom slučaju jedan vid podviga i velikih iskušenja. Treba otići, nije lako, treba mnogo žrtve. Da bi čovek otišao u Hilandar, treba zaista Bogorodica čoveka da prizove Gospod Bog, bez tog priziva ne može se stići do Svete Gore. Što se tiče tog svetog mesta, to mi je bilo i neko znanje i priprema da bih mogao da odem u Jerusalim. Kada je u pitanju Jerusalim, to je ogromno iskušenje i ogromna blagodat gde smo spoznali ono što svake nedelje slušamo na liturgijama i u Jevanđelju," rekao je za RINU Miloš Zornić, hodočasnik iz Konjevića.

S obzirom na svete i velike dane koji su pred nama, nekako je ovo pravo vreme da se priča o veri, o Bogu, o praznicima, pa i vredno je pomena i hodačašće koje mnoge ljude može da preobrazi da svet gledaju sa neke posebne strane.

Hodočasnik Miloš
Hodočasnik Milošfoto: RINA

"Ovo su zaista veliki i važni dani za svakog čoveka bi trebalo da bude tako, za svaku porodicu. Kada pričamo o hodočašću, može se reći da život naš ovde na zemlji jeste jedno hodočašće. Jednom sam bio u Jerusalimu, i Bog je zaista projavio i pokazao jednu blagodat i milost. Odlazeći tamo, negde je sveto pismo oživelo u nama i u meni. Tako da sve one priče i sva do tada verovanja, sve je prosto planulo. Zasijali smo onom radošću, i onom svešću koju Gospod svakom čoveku daje, a Gospod hoće da se svi spasemo, da uđemo u radost istine života u Hristu," rekao je protojerej Miodrag Todorović, starešina hrama Svetih cara Konstantina i carice Jelene iz Konjevića.

On dodaje da čovek treba da prepozna u sebi u svom srcu orjent, treba da prepozna istok, taj istok jeste Jerusalim i da mi svi duhovno stremimo tom - nebeskom Jerusalimu.

Hadžiluk, Borac Čačak, Crkva
foto: RINA

"Već kad postoji nebeski Jerusalim i život da se radujemo da ćemo otići u nebeski Jerusalim, da odemo da posetimo ovaj da nas čisto Gospod osokoli, danam sva ta mesta stradanja pokaže, ali i ta mesta velike ljubavi i blagodati i Božije žrtve za čoveka,"zaključuje protjerej Todorović.

Bonus video:

03:03

NAŠA CRKVA JE PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, A NE PRIMENJUJE SE IZ JEDNOG RAZLOGA! Najtačniji je na svetu, reč je o zabludi?!

(Espreso/RINA/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.